Τσίπρας: Ένα «όχι» στη Μέρκελ θα οδηγούσε στη διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο London School of Economics ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν πρόκειται να…

βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης.

«Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών όμως ο Martin Wolf και ο Wolfgang Munchau των Financial Times» επεσήμανε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πει ότι η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας. Έχει υποστηριχθεί μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το “οικονομικό θαύμα” της μεταπολεμικής εποχής»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα υπογράμμισε ότι «χωρίς τη Συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές: «Μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχασε οριακά την εκλογική μάχη, αναδείχτηκε η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνοντας το τεράστιο κόστος της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας, η Grexit όπως έγινε γνωστή. Και η κα Merkel και η κα Lagarde παραδέχτηκαν ότι ευρωζώνη για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να παραμείνει ολόκληρη. Η απειλή της Grexit ήταν κρίσιμης σημασίας για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας. Μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «τα κυβερνητικά κόμματα αναδιπλώθηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους», επισημαίνοντας ότι λένε συνεχώς «ναι» στην κυρία Μέρκελ. «Οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον» να δούμε μια φορά μια κυβέρνηση να λέει “όχι” και τότε θα δούμε την πραγματική αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου και όχι την υποκριτική της. Στοιχηματίζω ότι τότε η κυρία Μέρκελ θα έλεγε “καθίστε να διαπραγματευθούμε”. Δικαιούμαστε μια ευκαιρία».

Ο κ. Τσίπρας σκιαγράφησε τα ιδεολογικά πιστεύω του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως: «Δεν είμαστε κόμμα αντιευρωπαϊκό, πρόσθεσε, επισημαίνοντας αντιθέτως είμαστε ένα κόμμα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ιδέα γιατί στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η αλληλεγγύη. Θέλουμε η Ευρώπη να διατηρηθεί ενωμένη. Η λιτότητα είναι αυτή που διαλύει την Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια έχει αντιδράσει με πολύ μεγάλη ωριμότητα στις πολιτικές της βίας. Δεν πιστεύουμε ότι μέσα από τη βία μπορούμε να έχουμε μία δίκαιη ανάπτυξη για την κοινωνία. Διαχρονικά αυτός που είναι σε θέση να επιλέξει για την κλιμάκωση της βίας είναι οι εξουσίες, οι κυβερνήσεις όταν χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ο ελληνικός λαός διεκδίκησε να ζει με αξιοπρέπεια σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *