Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν λύση, οι υπουργοί οικονομικών όχι

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά ερείσματα στο εσωτερικό για να μπορέσει να ελιχθεί στο εξωτερικό…
ενώ παράλληλα προλειαίνει το έδαφος για μια «αναγκαστική» αλλά όχι άνευ όρων συμφωνία, οι πιο σκληροπυρηνικοί εκ των εταίρων επιμένουν σε διαρροές και δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και ναρκοθετούν το δρόμο για την επίτευξη λύσης. Ενώ λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποσύρουν το όπλο από το τραπέζι με τη στάση τους οι κκ Σόιμπλε, Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ δείχνουν να κινούνται σε άλλο τέμπο και υποσκάπτουν τις προοπτικές επίτευξης συμβιβαστικής λύσης.

Ετσι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τώρα οι ηγέτες είναι κομβικό και έχει να κάνει με την αξιοπιστία τους άρα και την πολιτική βούληση για την εξεύρεση κοινού τόπου. Αν οι υπουργοί Οικονομικών και ο επικεφαλής του Eurogroup ελέγχουν την πορεία των διαπραγματεύσεων τότε οι πιθανότητες συμβιβαστικής λύσης είναι ελάχιστες, αν όμως αυτή είναι στα χέρια των ηγετών τότε είναι πολύ πιθανή.

Αυτό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί κατά τον τελευταίο ένα μήνα και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα αντιφατικά δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο που προκαλούν προβληματισμό. Συνεπώς όταν ερμηνεύονται θέσεις και δηλώσεις των κκ Σόιμπλε και Βαρουφάκη είναι πιο πιθανό να συμπεράνει κανείς ότι μια συμφωνία απέχει πολύ και είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Όταν όμως αποκωδικοποιούνται οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι θέσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και οι διαρροές της Άνγκελα Μέρκελ τότε συνάγεται ότι μια συμφωνία είναι κοντά και πως μπορεί να επιτευχθεί με απλά βήματα.

Στην πραγματικότητα το κλίμα που αποπνέουν οι ηγέτες είναι πιο μεστό και ουσιαστικό καθώς οι υπουργοί Οικονομικών είναι οι εκτελεστικοί τους βραχίονες, οι οποίοι όμως έχουν εμπλακεί προσωπικά σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα που επηρεάζει επί τα χείρω τις προοπτικές λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο οι παρεμβάσεις-πιέσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες απλά προσθέτουν δεδομένα σε μια ήδη δυσεπίλυτη εξίσωση στην οποία εκτός από τα οικονομικά δεδομένα και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση εξεύρεσης λύσης ρόλο παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις των υπουργών Οικονομικών και οι παρεμβάσεις άλλων δυνάμεων.

Το sofokleousin.gr έχει έγκαίρως αναδείξει τα ζητήματα που εγείρονται από τη στάση των κκ Βαρουφάκη, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, κάτι που –από διαφορετική οπτική γωνία- επισήμανε και το Bloomberg, αναφέροντας ότι για το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να ακούμε μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μάριο Ντράγκι και την Άνγκελα Μέρκελ.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *