Οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες ζητούν άσυλο στη Βουλγαρία

Προέρχονται κυρίως από τη δοκιμαζόμενη Συρία

Οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη Βουλγαρία έχουν ανέλθει σε 8.000 και μέσα σε ένα…
εικοσιτετράωρο οι νέες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου φθάνουν τις 500, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Βασίλ Μαρίνοφ, στη διάρκεια ακρόασης σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Ασφάλειας και Δημόσιας Τάξης της Βουλγαρικής Βουλής, αναφορικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με το κύμα προσφύγων, κυρίως από τη Συρία.

«Μόνον 12 από τους χιλιάδες πρόσφυγες στη Βουλγαρία αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και μόνον ένας έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο Μαρίνοφ και έκανε γνωστό ότι καθυστερεί η απέλαση 200 Αλγερινών, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Βουλγαρία για τη χώρα τους. Πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις, με χώρες εταίρους, στις οποίες θα μπορούσαν να μεταβούν για να μεταφερθούν στη συνέχεια στην Αλγερία. «Δεν είναι δυνατόν να τους στείλουμε στη χώρα τους με πτήση τσάρτερ», εξήγησε.

Στο μεταξύ, η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και η επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας επανεισδοχής, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, θα συζητηθούν σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, όπως διαφάνηκε από την τοποθέτηση του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών, Κρίστιαν Βιγκένιν, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Βιγκένιν είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία και ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ως ένας τρόπος για να πειστεί η Τουρκία να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής.

Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών, πρόσθεσε ο κ. Βιγκένιν και εξήγησε ότι υπάρχει συμφωνία του 1967 που προβλέπει τη συγκρότηση κοινής επιτροπής για τα ζητήματα των συνόρων. Αυτό κατά τη γνώμη του θα διευκολύνει τον άμεσο συντονισμό.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *