Η πορεία των ομογενών υποψηφίων στις αυστραλιανές εκλογές

Η ελληνική παρουσία ενδέχεται να είναι μειωμένη στο αυστραλιανό κοινοβούλιο μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σαββάτου…
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Στιβ Γεωργανάς, βουλευτής από το 2004 του Εργατικού Κόμματος στην έδρα Χάιντμαρς της Αδελαΐδας, δεν εκλέγεται. Στην έδρα του, όπου ζουν πολυάριθμοι Έλληνες, σημειώθηκε στροφή 8% σε βάρος του που έλαβε το 48,1% και έτσι η έδρα πήγε στον Φιλελεύθερο Ματ Γουίλιαμς (51,9%).

Από το περιβάλλον του ομογενή βουλευτή διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η ήττα οφείλεται και στην εκστρατεία της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας εναντίον του, επειδή ο κ. Γεωργανάς τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των γάμων των ομοφυλόφιλων. Ο κ. Γεωργανάς είχε να αντιμετωπίσει και έναν άλλον ομογενή υποψήφιο, τον Γιώργο Μελισσουργό με το κόμμα του Αυστραλού Κροίσου, Κλάιβ Πάλμερ.

Η ομογενής Εργατική βουλευτής, Μαρία Βαμβακινού, εξελέγη άνετα στην έδρα Κόλγουελ της Βικτόριας, παρά τη στροφή 6,77% σε βάρος της.

Μια άλλη ομογενής βουλευτής, η Σοφία Μιραμπέλα-Πανοπούλου θα χρειαστεί να περιμένει μερικές μέρες για να διαπιστώσει αν θα διατηρήσει την έδρα της στο Ίντι της επαρχιακής Βικτόριας. Η κ. Μιραμπέλα προηγείται με 52% της ανεξάρτητης υποψήφιας Κάθι Μαγκόουαν (48%), αλλά θα χρειαστεί να αναμένει μερικές μέρες έως ότου καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι για να βεβαιωθεί ότι θα διατηρήσει την έδρα της.

Στη Γερουσία, ο Νίκος Ξενοφώντας επανεξελέγη θριαμβευτικά στη Νότια Αυστραλία και καθώς ο Συνασπισμός δεν εξασφαλίζει τον έλεγχο του Σώματος, θα χρειάζεται την ψήφο του για να περάσει τα νομοσχέδια, γεγονός που αναδεικνύει τον γερουσιαστής Ξενοφώντα σε ρυθμιστικό παράγοντα.

Επανεξελέγη, επίσης, γερουσιαστής και ο Φιλελεύθερος, Αθανάσιος Συνοδινός, στη Νέα Νότια Ουαλία ο οποίος προορίζεται για υπουργός στην κυβέρνηση Άμποτ.

Ένας άλλος ομογενής που έχει κάποιες πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής, είναι ο Φιλελεύθερος υποψήφιος Νικόλαος Βαρβαρής, στην έδρα Μπάρτον του Σίδνεϊ. Ο κ. Βαρβαρής υπηρετεί ως δημοτικός σύμβουλος από το 1999 και σήμερα διανύει τη δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος στον δήμο Κογκάραχ.

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων συγκεντρώνει το 49,1%, έναντι 50,1% του Εργατικού αντιπάλου του Στιβ Μακμάον και διατηρεί τις ελπίδες του για την εκλογή του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Πολλές πιθανότητες να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα στην έδρα Καπρικόρνια του Κουΐνσλαντ έχει και ο ομογενής Άλεξ Φριλίγκος, ο οποίος συγκεντρώνει 50,1%, έναντι 49,9% της αντιπάλου του Μισέλ Λάντρι.

Συνολικά, στις εκλογές του Σαββάτου κατήλθαν ως υποψήφιοι βουλευτές και γερουσιαστές 18 ομογενείς.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν ήταν οι εξής:

* Στην έδρα Μπάτμαν της Βικτόριας υποψήφιος των Φιλελευθέρων ο Γιώργος Σουρής.

* Στην έδρα Χόθαμ της Βικτόριας, υποψήφιος με το κόμμα Rise Up Australia Party ο Πίτερ Βασιλείου.

* Στην έδρα Τσίσολμ, επίσης της Βικτόριας, υποψήφια με το Rise Up Australia Party η Μέλανι Βασιλείου.

* Στη Νέα Νότια Ουαλία στην έδρα Έντεν Μονάρο, υποψήφιος με το κόμμα Citizens Electoral Council ο Κώστας Γκουμάς.

* Στην έδρα ΜακΜάον της Νέας Νότιας Ουαλίας με το κόμμα Christian Democratic Party ο Μάνης Πουλάρας.

* Στη Δυτική Αυστραλία στην έδρα Πιρς υποψήφια με το κόμμα Australian Christians η Μαρί Κανά.

* Στην έδρα Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας με τη Socialist Alliance Liah Lazarou υποψήφια ήταν η Λία Λαζάρου.

* Στη Νέα Νότια Ουαλία υποψήφιος γερουσιαστής ήταν ο Βασίλης Κουταλιανός με το κόμμα εναντίον του Φόρου για τους Ρύπους (No Carbon Tax Climate Sceptics).

* Στη Βικτόρια υποψήφιος για τη Γερουσία με το κόμμα Αυστραλοί Χριστιανοί (Australian Christians) ήταν ο Φρανκ Παπαφωτίου.

* Στη Δυτική Αυστραλία υποψήφιος για τη Γερουσία με The Wikileaks Party ήταν ο Γεράσιμος Γεωργάτος.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *