Μήπως να το ξανασκεφτούν για το «Αγία Σοφία» στην ΑΕΚ;

Όπως ενημερώνουν ιστοχώροι με εξειδίκευση στα αθλητικά θέματα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του θα…

παρουσιάσουν τα φιλόδοξα σχέδια για το νέο γήπεδο της ιστορικής ΑΕΚ, την Τετάρτη στις 19:00, στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας.

Επιθυμία του ισχυρού άνδρα της Ένωσης είναι να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από την πλευρά του δήμου και πλήρη στήριξη για να γίνει το γήπεδο στη φυσική έδρα της προσφυγικής ομάδας, για να αποφευχθούν στην πορεία αντιδράσεις που θα εκτροχιάσουν το έργο.

Πέραν του ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος, η παρούσα ανάρτηση στόχο έχει να θέσει έναν προβληματισμό αναφορικά με την ονομασία του γηπέδου ως «Αγία Σοφία», από το σύμβολο του Χριστιανισμού και του Βυζαντινού πολιτισμού, τη μεγαλοπρεπή εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.

Η καταγωγή του Μελισσανίδη από τα άγια χώματα του Πόντου και η αγάπη του για έναν πολιτισμό που πολεμιέται αντί να προβάλλεται (το να είναι αυτοκαταστροφικοί οι Τούρκοι βέβαια είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μας…) δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε βεβιασμένη και συναισθηματικά φορτισμένη απόφαση που ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.

Επειδή είναι γνωστό ότι στα γήπεδα ο «πολιτισμός» δεν είναι εφάμιλλος… του Βυζαντινού και έχοντας υπόψη συνθήματα τα οποία ακούγονται κατά κόρον στα γήπεδα και εμπλέκουν και τα ονόματα με τα οποία έχουν γίνει γνωστά τα γήπεδα, μαζί όμως με υβριστικές λέξεις, μήπως ένα όνομα όπως «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» θα πετύχαινε τον ίδιο στόχο; Ακόμα και το «Βυζάντιο» μας πέρασε από το μυαλό. Όχι ότι δεν μπορούν οι γνωστοί να ασχημονούν και με αυτά τα ονόματα, ίσως να είναι λίγο δυσκολότερο…

Κατά συνέπεια, διαισθανόμαστε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ίσως χρήζει επανεξέτασης και ο χρόνος για να συμβεί αυτό είναι τώρα. Έχει γύρω του τους κατάλληλους ανθρώπους για να αξιολογήσουν τις ενστάσεις μας και να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Ένα ερώτημα και σε φορείς όπως π.χ. το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη ή/και τον αρχιεπίσκοπο στην Ελλάδα, ακόμα και σε έμπειρους διπλωμάτες, θα εμπλουτίσει σημαντικά τη σκέψη τους για το θέμα και θα οδηγήσει στη σωστή απόφαση.

defence-point.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *