Δεν λένε την αλήθεια!

Από την έκθεση της Blackrock προέκυψε η ανάγκη της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών κατά 6,4 δισ. ευρώ…

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Η όποια διαφωνία υπήρξε με την τρόικα δεν αφορούσε την έρευνα του διεθνούς οίκου και τα ευρήματά του. Αλλά το σενάριο που θα υιοθετούσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα 6,4 δισ. ευρώ ήταν το κανονικό σενάριο. Ποιό ήταν το δυσμενές σενάριο και γιατί η υιοθέτησή του θα ήταν άκομψη παρέμβαση στην πολιτική μας ζωή;

Στην κοινή γνώμη πέρασε η άποψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος “βρήκε” σκελετούς αξίας 6,4 δισ. ευρώ και η τρόικα αξίας αρκετά μεγαλύτερης. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν στο αν η Blackrock έκανε καλά την δουλειά της. Αλίμονο! Μία τέτοια παραδοχή θα είχε και αντίποινα από πλευράς της Blackrock! Η διαμάχη ήταν για το αν θα έκαναν αποδεκτό το κανονικό σενάριο, που προβλέπει 6,4 δισ. ευρώ ή ένα άλλο δυσμενέστερο που απαιτεί περισσότερα κεφάλαια.

Ποιό είναι το δυσμενές σενάριο; Εκείνο της πολιτικής αστάθειας! Λέει, λοιπόν, η τρόικα ότι αν υπάρξει αστάθεια στην Ελλάδα θα φύγουν περισσότερες καταθέσεις στο εξωτερικό και τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Ποιός μπορεί να διαφωνήσει με ένα τέτοιο σκεπτικό; Κατά τον ίδιο τρόπο, αν γίνει πόλεμος στην Κριμαία θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες και θα απαιτηθούν πολλαπλάσια κεφάλαια από εκείνα που θα ορίζει ακόμη και το δυσμενές για τις γερμανικές τράπεζες σενάριο.

Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις αυτές είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις. Είναι πιθανό το κανονικό σενάριο να αποδειχτεί ανεπαρκές, αλλά είναι παράδοξο να ακολουθηθεί στην Ευρωζώνη το δυσμενές σενάριο μόνο για την Ελλάδα και για όλους τους άλλους να εφαρμοστεί το κανονικό. Αν η Ελλάδα παρουσιάζει τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, άλλες χώρες παρουσιάζουν άλλους κινδύνους.

Υπάρχει και κάτι ακόμη το οποίο με ενοχλεί βαθύτατα στην στάση της τρόικας. Γιατί θεωρούν δεδομένο ότι η άνοδος της αριστεράς στην εξουσία θα διώξει τα τελευταία κεφάλαια που έχουν απομείνει στην χώρα; Είμαι ένας από εκείνους που δεν θα ήθελαν να δουν αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση που έρθει η αριστερά θα αναζητήσω τρόπο για να βγάλω στο εξωτερικό τα λιγοστά ευρώ που μου έχουν απομείνει από τις φοροεπιδρομές της κυβέρνησης.

Θα μπορούσαν οι κύριοι αυτοί, αν σεβόντουσαν τα πτυχία τους, να βάλουν μια άλλη διάσταση, η οποία και είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα: Να επισημάνουν ότι όσο το κεφάλαιο νιώθει να βρίσκεται στην Ελλάδα υπό διωγμό, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι καταθέσεις στην χώρα και αυξάνεται αντίστοιχα ο κίνδυνος για τις τράπεζες να αναζητήσουν στο μέλλον περισσότερα κεφάλαια. Αυτή είναι η πραγματική διάσταση στο πρόβλημα κι όχι η προσπάθεια καλλιέργειας φόβου για την περίπτωση που έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σήμερα το κεφάλαιο βρίσκεται υπό διωγμό και δεν βλέπουμε τι θα αλλάξει με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Αλλά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπουν σε μία τέτοια συζήτηση. Κι αυτό διότι οι φοροεπιδρομές έχουν γίνει με δικές τους εντολές! Το κυνήγι μαγισσών είναι η δική τους πολιτική. Μην ξεχνάτε τις διαρροές προς τα Μέσα Ενημέρωσης για τους Έλληνες ολιγάρχες που θα έβρισκαν τον δάσκαλό τους από τις ομάδες κρούσεις του Τόμσεν.

Σήμερα, λοιπόν, καταλαβαίνουν πόσο ευαίσθητα είναι τα πράγματα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Όχι γιατί μπορεί να φύγουν κι άλλα κεφάλαια, αλλά διότι τα κεφάλαια που έχουν ήδη φύγει είναι πολλά. Κι είναι θαύμα που οι τράπεζες είναι ακόμη όρθιες. Προσπαθούν, δηλαδή, να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη για το πτώμα που μας αφήνουν: Μία ολόκληρη χώρα σε αφασία…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *