Πούτιν: Θα βοηθήσουμε τη Συρία σε περίπτωση επίθεσης

Μεγαλώνει επικίνδυνα η απόσταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις Πούτιν η Ρωσία θα συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Συρία και θα τη βοηθήσει σε περίπτωση επίθεσης.

Ουσιαστικά, Ομπάμα και Πούτιν, στην….
20λεπτη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη, συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για το καυτό ζήτημα της Συρίας, που έχει αναβιώσει το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό στα τρέχοντα επίπεδα και στην περίπτωση που θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε και τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να προσφέρουμε βοήθεια στους άμαχους, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Πούτιν τόνισε ότι «με τον Ομπάμα διαφωνήσαμε στο θέμα της Συρίας, αλλά ακούσαμε ο ένας τον άλλο», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο για τη χρήση χημικών όπλων τον Σύρο πρόεδρο, αλλά τους αντιπάλους του.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι πρόκειται για μία πρόκληση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, σημειώνοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι δεν του ζητήθηκε η έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν «δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα τόνισε ότι η πλειοψηφία των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των G20 συμφώνησαν μαζί του και υπέδειξαν ως υπεύθυνη για την επίθεση με τα χημικά όπλα τη συριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν αφορούσαν στο εάν θα πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας είναι απαραίτητη μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμαχία, προσθέτοντας πάντως ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα τέτοια επίθεση.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκόλυνε τον πλήρη διάλογο για τη Συρία», επεσήμανε ο Ομπάμα, ενώ δήλωσε ότι εκτιμά τη στήριξη που του παρέχει για το ζήτημα της Συρίας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σχετικά με την ψηφοφορία του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να διευκρινίσει τι θα κάνει σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημά του για στρατιωτική επέμβαση περιορισμένης εμβέλειας, ενώ γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει διάγγελμα για το θέμα στον αμερικανικό λαό την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 Σεπτεμβρίου.

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *