Διπλό έγκλημα στον Πύργο Ηλείας

Για να κλείσει τα στόματα των αγροτών της Αλφειούσας στο Νομό Ηλείας, που διαμαρτύρονται επί δεκαετίες (!) γιά τον παράνομο σκουπιδότοπο δίπλα στα χωράφια τους στην τοποθεσία Λίμνες, ο δήμαρχος Πύργου σκοπεύει να εφοδιάσει με τα επικίνδυνα γιά την υγεία αγροτικά προϊόντα – που παράγονται στην περιοχή – το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με λίγα λόγια , τους οικονομικούς αδύναμους της πόλης!


«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Με πορτοκάλια και λάδι που παράγονται σε αγροκτήματα που γειτνιάζουν επί δεκαετίες με έναν παράνομο σκουπιδότοπο, προτίθεται να εφοδιάσει ο δήμος του Πύργου Ηλείας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες με επικίνδυνα για την δημόσια υγεία τρόφιμα. Κι όλα αυτά σαν ανταποδοτικό όφελος στους καλλιεργητές και στους κατοίκους της Αλφειούσας που αντιδρούν σθεναρά στην επαναλειτουργία μιας παράνομης χωματερής, στην τοποθεσία «Λίμνες» που βρίσκεται δίπλα από το χωριό τους και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας .

Την σχετική απίστευτη πρόταση έκανε προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος του Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος στην διάρκεια θυελλώδους συζήτησης για την επαναλειτουργία μιας παράνομης χωματερής στην Αλφειούσα που έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπεραμύνθηκε της πρότασής του και ισχυρίστηκε ότι για τα σχετικά προϊόντα δεν υπάρχουν επιστημονικές αναλύσεις που να αποδεικνύουν ότι είναι επιβαρυμένα με επικίνδυνες ουσίες…

Αντιδράσεις

Η πρότασή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και οργή στους κατοίκους της Αλφειούσας οι οποίοι κατηγορούν την δημοτική αρχή του Πύργου ότι επιχειρεί με πολιτική κάλυψη να επαναλειτουργήσει έναν παράνομο σκουπιδότοπο για τον οποίον έχει επιβληθεί πρόστιμο .

Πρόκειται για τον πρώην ΧΑΔΑ στη θέση «Λίμνες» όπου μεταφέρει σήμερα τα απορρίμματά του ο δήμος του Πύργου βασιζόμενος στην απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που από τον Οκτώβρη του 2012 κήρυξε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω αδιεξόδου στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Γα την επαναλειτουργία της εν λόγω χωματερής από τον Απρίλη 2013 ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Ηλείας έχει σχηματίσει δικογραφία και ερευνά την περίπτωση της ρύπανσης με αφορμή τις καταγγελίες των κατοίκων.

Σε γραπτή του καταγγελία προς τις δικαστικές Αρχές της Ηλείας οι κάτοικοι της Αλφειούσας , επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ βρίσκεται μόλις 200 μ. από την κοίτη του ποταμού Αλφειού μόλις 3 χλμ από το χωριό τους και 4χλμ περίπου από την Αρχαία Ολυμπία!

Όπως αναφέρουν για τον ΧΑΔΑ είχε ληφθεί απόφαση διακοπής της λειτουργίας του από τις 16/7/2010 ενώ ο τότε δήμος Βώλακος στο οποίον ανήκει διοικητικά η περιοχή είχε συντάξει μελέτη αποκατάστασης του χώρου ύψους 76.000 ευρώ την οποία η δημοτική Αρχή του Πύργου ουδέποτε εφάρμοσε.

Καταστροφή δάσους

Οι κάτοικοι της Αλφειούσας κάνουν λογο για ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων από αγνώστους εργολάβους που εκτελούν τις νύχτερ μεταφορές κατ εντολή ξένων δήμων και σημειώνουν ότι η περιοχή είναι δασική και καθημερινά καταστρέφεται .

« Προ ημερών ήμουν αυτόπτης μάρτυς καταστροφής πεύκων από τον εργολάβο που θάβει τα σκουπίδια στην χωματερή. Εκοψε τα δένδρα για να μεγαλώσει τον χώρο και τα έθαψε με τα σκουπίδια. Ειδοποίησα το δασαρχείο αλλά κανείς δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει…» – κατήγγειλε στην «ΚΕ» ο τοπικός σύμβουλος Αλεφειούσας Νίκος Μπάδιος.

Το απίστευτο ιστορικό της χωματερής

* Στις 5 Αυγούστου 2003 η τότε προϊσταμένη της Ζ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας , αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη με το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3199 έγγραφό της προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης Ηλείας , με αφορμή διαμαρτυρίες πολιτών , επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη χωματερή :« εφάπτεται των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της κοίτης του Αλεφειού ποταμού (ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Α1/Φ07/61245/2286/19.12.85, ΦΕΚ 22/Β/31.1.86) και επομένως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως σκουπιδότοπος διότι υπάρχει έμμεση βλάβη του αρχαιολογικού χώρου».

* Στις 10 Σεπτεμβρίου 2003 το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας συντάσσει την υπ. Αριθμ. Πρωτ. 957 έκθεση για την εν λόγο χωματερή , την οποία αποστέλλει μεταξύ άλλων και στις δικαστικές Αρχές. Στην έκθεση επισημαίνεται ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής , το μικρό βάθος του υδροφόρου ορίζοντα και η μικρή απόσταση από την χωματερή του ποταμού Αλφειού που υπολογίζεται σε μόλις 250 μέτρα ! Όπως επισημαίνεται στην έκθεση : « Η ύπαρξη καλλιεργειών οι οποίες αρδεύονται από τα νερά του Αλφειού και από τα νερά αβαθών πηγαδιών σε μικρή απόσταση από τον χώρο διάθεσης των απορριμμάτων , εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.». Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η χωματερή : « βρίσκεται σε μια ευαίσθητη από πλευράς φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος περιοχή» , επισημαίνει την επαφής της με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και σημειώνει ότι η περιοχή όπου βρίσκεται : «ανήκει στη Β ζώνη Προστασίας Φύσης των ΖΟΕ παραλιακής Ηλείας όπως έχουν καθοριστεί με το ΠΔ της 3/9/93 (ΦΕΚ 1161/Δ/93).

* Στις 16 Ιουλίου 2010 η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας με βάση το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 4829 έγγραφό της, αποφασίζει την παύση λειτουργίας δεκατεσσάρων ενεργών ΧΑΔΑ στην Ηλεία μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ΧΑΔΑ στην τοποθεσία «Λίμνες» πλησίον της Αλφειούσας .

* Στις 18 Αυγούστου του ιδίου έτους η Διεύθυνση Πολεοδομίας Ηλείας με την υπ. Αριθμ. Πρωτ. 5363 απόφασή της επιβάλει στον τότε δήμο Βώλακος στον οποίον ανήκε η παράνομη χωματερή «των Λιμνών» Αλφειούσας , πρόστιμο 34.020 ευρώ για την παράνομη λειτουργία της.

* Στις 15 Νοεμβρίου 2012 ο Δασάρχης Ολυμπίας προβαίνει στην Αρ.πρωτ. 106628 Πράξη Χαρακτηρισμού της έκτασης όπου βρίσκεται η παράνομη χωματερή και χαρακτηρίζει την περιοχή Δασική .Στην έκθεση – εισήγησή του αναφέρει ότι : « Από την εξέταση αεροφωτογραφιών ετών 1945 και 1960 προκύπτει ότι η υπόψη έκταση ανέκαθεν είχε δασική μορφή και καλυπτόταν από δασική βλάστηση με κυρίαρχο είδος την χ.πεύκη

* Όμως στις 26 Ιουνίου 2013 η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων μετά από ένσταση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας ακύρωσε την άνω πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής ως Δασικής και άνοιξε τον δρόμο για την επαναλειτουργία της παράνομης χωματερής.

* Μάλιστα στις 31 Ιουλίου 2013 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με προηγούμενες αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών , με απόφασή της ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Μονάδα δεματοποίησης με προσωρινή εναπόθεση αστικών απορριμμάτων των Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στη θέση “Λίμνες’’ της T.K. Αλφειούσας του Πύργου, Περ. Ενότητας Ηλείας».-

πηγή: apokalypseis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *