Δείγματα ιστορικής αλλαγής στην Ευρώπη – Ποιοί ζητούν διαγραφή χρέους

Μετά τους Financial Times και το Bloomberg συντάσσεται με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους, όπως και ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank, ενώ κανείς ευρωπαίος
αξιωματούχος δεν απειλεί την Ελλάδα με δραχμή.
Μπροστά σε μία ιστορικών διαστάσεων αλλαγή βρίσκεται η Ευρώπη η οποία γίνεται ολόενα και πιο ορατή.
Ενώ εως τώρα οι δύο λέξεις ”διαγραφή χρέους”, ήταν κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα που οδηγούσε εκτός ”Παραδείσου”, δηλαδή του ευρώ.

Όμως όλα αυτά δείχνουν να αλλάζουν ραγδαία και μάλιστα με ρυθμούς πρωτόγνωρους για την Ευρώπη.
Προσέξτε πως παίζουν το θέμα αυτό δύο από τους κυριότερους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, δηλαδή οι Financial Times και το Bloomberg, που έχουν αδιαμφισβήτητη διείσδυση και στους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε πρωϊνό τους κύριο άρθρο οι Financial Times παίρνουν ευθέως θέση υπέρ της διαγραφής κατά 50% του ελληνικού χρέους.
Διαβάστε το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα.
Για να μην γίνει αυτό (εννοούν τον εφιάλτη της δραχμής), η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει μια ουσιώδη ανακούφιση –μειώνοντας το ελληνικό χρέος στο ήμισυ και την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή επίσης στο ήμισυ- σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα το άρθρο αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αφού φέρει την υπογραφή του Reza Moghadam, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, και όπως ο ίδιος αναφέρει ευθύνεται καθώς συμμετείχε στις συνομιλίες της τρόικα από το 2010 εως το 2014.

Bloomberg “Οι τρελοί αριστεροί της Ελλάδας έχουν μία καλή ιδέα”
Λίγη ώρα αργότερα την ίδια θέση πήρε και το Bloomberg, η ιστοσελίδα του οποίου είναι μονίμως καρφωμένη στους υπολογιστές και τα tablets όλων των υπουργών οικονομικών αλλά και αυτών που αποκαλούμε ως εκπροσώπους των αγορών.

Προσέξτε τον τίτλο του Bloomberg “Οι τρελοί αριστεροί της Ελλάδας έχουν μία καλή ιδέα”, όπως την μεταφέρει το capital.
Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.
”Μεταξύ της λαϊκιστικής ρητορικής που ώθησε το ακρο-αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στην νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας υπάρχει μία ιδέα που η Γερμανία συγκεκριμένα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά: να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη δίνοντας στις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα μία ανάσα για τα χρέη τους. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ορκίστηκε τη Δευτέρα ως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, είχε ζητήσει από καιρό μία «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» – μία συνάντηση κορυφής στην οποία οι ηγέτες της περιοχής θα μείωναν τις εξουθενωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και άλλων οικονομικά προβληματικών κυβερνήσεων της ευρωζώνης. «Σε αντίθεση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του κόμματος, αυτή η ιδέα έχει λογική».

Το Bloomberg δεν αρκείται στο να εξηγεί γιατί και πόσο υποφέρουν οι Έλληνες αλλά φτάνει στο σημείο να εξηγεί στην κυβέρνηση Μέρκελ τα οφέλη από τυχόν μείωση του ελληνικού χρέους.
”Ως κύριο ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτό το σχέδιο, η Γερμανία έχει να κερδίσει πολλά. Η άρνησή της να ανεχθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους είναι οικονομικά επιζήμια και πολιτικά επικίνδυνη. Για το δικό της καλό, η Γερμανία θα πρέπει να το ξανασκεφθεί”.

Δεν είναι όμως μόνο τα δημοσιεύματα, που κάποιος θα μπορούσε να τα προσπεράσει αποδίδοντας τους σκοπιμότητες.
Ο Γιόργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, δήλωσε σχετικά στην Deutsche Welle: Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να έχει τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων.

Ο Κρέμερ, που το ακροατήριο του είναι το γερμανικό κατεστημένο, δηλαδή τραπεζίτες, εκπρόσωποι βιομηχανιών αλλά κυρίως η γερμανική κυβέρνηση, ζητάει ευθέως συμβιβασμό Μέρκελ Τσίπρα, ώστε και η συζήτηση για Grexit, που είναι απειλή για όλους, να σταματήσει, και η Ελλάδα να ωφεληθεί γυρίζοντας σε ανάπτυξη και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, προς συμφέρον και της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα που όλοι παίρνουν θέση ή διαμορφώνουν καταστάσεις ενόψει της διαπραγμάτευσης, αυτή φαίνεται πως θα γίνει χωρίς την απειλή προς την Ελλάδα για έξοδο από το ευρώ.
Σήμερα το ξέκοψε αυτό το ενδεχόμενο ο σκληρός Ολλανδός επικεφαλής τιου Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Και μένει μόνος του ο Β. Σόιμπλε να δίνει εύσημα στην τρόικα για το έργο της στην Ελλάδα και να χαρακτηρίζει χάσιμο χρόνου κάθε συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης.

Αν όλα αυτά μεταφράζονται σωστά τότε σημαίνουν πως το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *