Η σιωπή των φαλαινών για να μη γίνουν αντιληπτές

Ο πυκνόρυγχος μεσοπλόδοντας, ένα από τα πιο αινιγματικά είδη φαλαινών, αρνείται να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού του όταν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές από την….
Ισπανία, τις ΗΠΑ και τη Δανία, σε μια από τις πρώτες μελέτες με αντικείμενο το πώς επικοινωνεί το συγκεκριμένο είδος φαλαινών. Πιστεύουν πως τα τεράστια θηλαστικά σωπαίνουν για να μην γίνουν αντιληπτά από μεγαλύτερες φάλαινες-θηρευτές.

Η εν λόγω φάλαινα πιστεύεται πως είναι μια από τις πιο καταγεγραμμένες στον κόσμο, χάρη σε ένα πρόγραμμα φωτογράφησης και ταυτοποίησής της, το οποίο άρχισε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες ωστόσο γνωρίζουν ελάχιστα γι’ αυτήν, κυρίως λόγω του ότι περνά τον περισσότερο χρόνο της στα βάθη των ωκεανών.

Η νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Marine Mammal Science, αποκάλυψε ότι ο πυκνόρυγχος μεσοπλόδοντας σωπαίνει μόλις ανεβεί σε βάθος μικρότερο των 170 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Από εκείνη τη στιγμή παύει να επικοινωνεί με τις υπόλοιπες φάλαινες ακόμη και για 20 λεπτά, όσο περίπου χρειάζεται για να διανύσει την απόσταση που την χωρίζει με την επιφάνεια και να επιστρέψει στο ίδιο βάθος.

«Για τις φάλαινες αυτές, που ζουν σε συνεκτικές ομάδες και συντονίζουν τις δραστηριότητές τους, το ότι σωπαίνουν κοντά στην επιφάνεια συνιστά απρόβλεπτη συμπεριφορά, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτήν άλλων οδοντωτών φαλαινών», γράφουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *