Απίστευτη αμερικανική δέσμευση σε Κύπρο για το φυσικό αέριο

Οι ΗΠΑ “χοντραίνουν” το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού θεωρούν ότι εδώ βρίσκεται το “κλειδί” για την μερική απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και προκειμένου να το επιτύχουν αυτό δεν διστάζουν να βρεθούν απέναντι στην Τουρκία και να υποστηρίξουν ενεργά τα δικαιώματα της Κύπρου σε μία ιστορική “γεωστρατηγική ασυμφωνία” που ο Ελληνισμός οφείλει να….
αξιοποιήσει: Η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», μέλη του Δ.Σ. της οποίας ανήκαν σε κορυφαίες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δεσμεύθηκε για πρώτη φορά να μεταφέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο από το οικόπεδο «12», το οποίο βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η εταιρεία θεωρείται το “μακρύ χέρι” των ΗΠΑ όταν θέλουν να αξιποιήσουν ενεργεικά “δύσκολες” γεωστρατηγικά περιοχές. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Οιοσδήποτε (π.χ. Άγκυρα) τολμήσει να αμφισβητήσει με “ενεργό” τρόπο την επιχείρηση εξόρυξης του φυσικού αερίου, απλά “θα έχει να κάνει με τις ΗΠΑ”.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, με βάση τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν εντός του 2011 και παράλληλα θα γίνουν οι πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση της «Noble Energy» προβλέπει διασωλήνωση 185 χιλιομέτρων, με τοποθέτηση αγωγού διαμέτρου 20 ιντσών. Υπολογίζεται ότι η διασωλήνωση θα αρχίσει εντός του 2012, με ταυτόχρονη τοποθέτηση υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, η πρόταση της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή και την κατασκευή τριών δεξαμενών αποθήκευσης.

Η «Noble Energy» θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας και τα κέρδη θα κατανέμονται, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξοδα της αμερικανικής εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών θα καταλήγει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τους πρώτους υπολογισμούς, προκύπτει ότι στο οικόπεδο «12» υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

  1. Ανώνυμος

    αν στη θεση τις ελλαδας ηταν η τουρκια εννοω οι διπλωματες τους τωρα θα ειχαμε βγαλει τα πετρελεα θα ειχε φυσικο αεριο και το πιο μικρο χωριο και θα ειμασταν η πρωτη χωρα σε εξαγωγες στρατιγικων μεταλευματων……..αντι αυτου τον χειμωνα του 2011 οι ελληνες εκτος απο πετρελεο να καψουν δεν θα εχουν ουτε ψωμι να φανε αδερφια…….

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Φιλίες δεν υπάρχουν. Μόνο συμφέροντα. Αυτά να βλέπουν κάποιοι που ονειρέυονται Ρώσσους στην Πόλη.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΚΑΛΑ ΡΕ, ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ? ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΑΙΝΑ. ΜΥΡΙΣΑΝ ΨΟΦΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ. ΓΙΑ ΦΙΛΙΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ?

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Δηλαδή εμείς δεν χαράζουμε ΑΟΖ γιατί θα μας κάνουν πόλεμο οι Τούρκοι ;

    Δεν είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης ;
    Δεν μας προστατεύουν οι φίλοι μας ;
    Η δεν είναι φίλοι μας ;
    Μήπως μας δουλεύουν ;
    Μήπως είναι λίγο αστείο ;

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ.
    Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑ
    ΟΧΙ Η VODAFONE KAI COSMOTE..

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Δεν αρκεί η μνήμη, η μνήμη ξεθωριάζει στον χρόνο… Οι Ήρωες, οι Ηγέτες, οι Σοφοί και οι Άγιοι που από κάπου μας κοιτούν, θέλουν από μας Δράση και Αγώνα. Αυτό είναι Τιμή στη μνήμη τους!
    Κι αφού δεν υπάρχει καμία φωτισμένη ηγετική μορφή "ζώσα" πια για να μας εμπνεύσει και να μας ξεσηκώσει, ας επιλέξουμε κάποια από αυτές που έχουμε "κληρονομιά". Να την βάλουμε μπροστά, να ορκιστούμε πίστη στις αρχές, τα οράματα και τα ιδανικά της, να διαμορφώσουμε εαυτούς ξανά Έλληνες και να βάλουμε στόχο "επίθεση" και όχι πια άμυνα. Άλλωστε δεν είμαστε πρόβατα να χρειαζόμαστε καθοδήγηση αλλά Έλληνες που απλά χρειαζόμαστε "αφύπνιση" και εμψύχωση!
    ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!

    KAΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Μπράβο στους αδελφούς Κυπρίους! Έχουν τα αρχίδια και ας έχουν την μισή τους χώρα υπο κοτοχή.
    Οι Έλληνες ευνούχοι τι κάνουν; Φοράνε τυρκουάζ κασκόλ και αφήνουν τις τουρκικές φρεγάτες μέχρι του Σούνιο;

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *