ΕΕΑ: Τα βαριά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία δεν φέρνουν ανάπτυξη

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, με ανακοίνωσή του, σχολιάζει κριτικά και αρνητικά τις προκλητικές πολιτικές επιθέσεις παραγόντων της κυβέρνησης συλλήβδην κατά των επιχειρηματιών, στην προσπάθειά τους να…

νομιμοποιήσουν τα βαριά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία. Φράσεις όπως «τελευταία προειδοποίηση», «δεν αστειευόμαστε» κλπ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθούν ούτε να αποκαταστήσουν την ήδη παραβιασμένη αναλογικότητα παράβασης – ποινής που είναι βασική αρχή του Δικαίου. Η λογική της «Αγριας Δύσης» με το Υπουργείο σε ρόλο «σερίφη», τους εργοδότες σε ρόλο «επικηρυγμένου κλέφτη» και τους ανασφάλιστους εργαζόμενους σε ρόλο «ομήρου» και «θύματος» είναι εκτός από απλοϊκή και επικίνδυνη

Η ανακοίνωση του ΕΕΑ έχει ως εξής.

Με φράσεις του τύπου «τελευταία προειδοποίηση», «δεν αστειευόμαστε» και οι «εργοδότες συμμορφώνονται», ο Υπουργός Εργασίας επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να επενδύσει επικοινωνιακά την επιβολή των νέων αυστηρότατων ως και εξοντωτικών προστίμων στις επιχειρήσεις, που συνοδεύονται από «σαρωτικούς», όπως τους ονομάζει ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Κανείς ενσυνείδητος επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να μην είναι υπέρ της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, που είναι η κύρια αιτία υπονόμευσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Από την άλλη πλευρά όμως, η λογική της «Αγριας Δύσης» με το Υπουργείο σε ρόλο «σερίφη», τους εργοδότες σε ρόλο «επικηρυγμένου κλέφτη» και τους ανασφάλιστους εργαζόμενους σε ρόλο «ομήρου» και «θύματος» είναι εκτός από απλοϊκή και επικίνδυνη.

Απλοϊκή γιατί δεν συνυπολογίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «ασυνεπών» εργοδοτών δεν επιλέγουν να εισφοροδιαφεύγουν, αλλά καταφεύγουν σε αυτή την παράνομη ενέργεια, προκειμένου να μην βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους, και για να πληρώσουν τις άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος που τους πλήττουν «κατά κύματα». Και είναι επικίνδυνη γιατί για άλλη μια φορά στοχοποιεί τον κόσμο της αγοράς, ωσάν να μην είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες τα θύματα της κρίσης και της ύφεσης αλλά αυτοί που τη δημιούργησαν.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν βρίσκει κανένα λόγο που ο Υπουργός Εργασίας αυτοπροβάλλεται και πανηγυρίζει ως ο μοναδικός Υπουργός που επέβαλε πρόστιμο 10.550 ευρώ σε επιχείρηση, ανακοινώνοντας μάλιστα με ικανοποίηση πως την πρώτη μέρα των ελέγχων επιβλήθηκαν 75 τέτοια πρόστιμα. Αναρωτιόμαστε, θα δημοσιοποιήσει αύριο το Υπουργείο το πόσοι από αυτούς τους «κακούς» εργοδότες, επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το πρόστιμο, επέλεξαν να κλείσουν την επιχείρηση, προσθέτοντας τους ίδιους και τους εργαζόμενους τους στη λίστα των ανέργων;

Και θα πει ταυτόχρονα, πόσοι από αυτούς τους αυτοαπασχολουμένους, μικροεπιχειρηματίες και επαγγελματίες, δικαιούνται το πενιχρό επίδομα ανεργίας, με τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που το ίδιο έχει θέσει;

Στη χώρα μας εκτός από την αδήλωτη εργασία, υπάρχει και η αδήλωτη ανεργία, που υπολογίζεται σε ένα επιπλέον 10%. Είναι οι άνθρωποι που δεν δηλώνουν καν ότι είναι άνεργοι γιατί δεν ελπίζουν ότι θα βρουν εργασία. Ανάμεσά τους και πρώην «κακοί» εργοδότες, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, που ,δυστυχώς δεν έχουν ως άνεργοι να περιμένουν τίποτα από το κράτος, όπως δεν είχαν και ως σκληρά εργαζόμενοι επιχειρηματίες.

Συμπερασματικά, είναι φανερό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» πως η αγωνία της κυβέρνησης είναι να επιδείξει έστω και πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων για να καταγραφούν σε δύο ή τρεις μηνιαίες μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να αναδειχθεί «επίσημα» μια έστω και αναιμική ανάσχεση της ανεργίας.

Ωστόσο, τα βαριά πρόστιμα και η «επίδειξη πυγμής» των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν «κοντά ποδάρια». Δεν συνιστούν πολιτικές ανάπτυξης, ούτε ενέσεις ρευστότητας της αγοράς, ούτε ενεργητικές πολιτικές για τη δημιουργία απασχόλησης. Σε αυτά πρέπει η κυβέρνηση να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, και μόνο αυτά θα φέρουν σταθερή αύξηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

eea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *