Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και ο εξευτελισμός του ΧΡΥΣΟΥ

(Γράφει ο Λεωνίδας)

«Στην εξάπλωση της επικούρειας διδασκαλίας συντέλεσε και ο μειλίχιος χαρακτήρας του Επίκουρου, αλλά κυρίως το πρακτικό πνεύμα της ηθικής του διδασκαλίας, σύμφωνα με το οποίο η φιλοσοφία δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά μέσο και βοήθημα στην επίτευξη του σκοπού του ανθρώπινου βίου, που ήταν η ευδαιμονία. Γι΄αυτό το λόγο ο….
Επίκουρος δεν έδινε σχεδόν καμιά σημασία στις εκτεταμένες θεωρητικές, γραμματικές, ιστορικές και μαθηματικές έρευνες, εφόσον δεν εξυπηρετούσαν το να ζει ο άνθρωπος ευτυχισμένος. Από την άλλη όμως, επειδή θεωρούσε ότι η κακοδαιμονία των ανθρώπων προέρχεται από την αμάθεια, τη δεισιδαιμονία, τις προλήψεις, τους φόβους και τις ελπίδες που γεννούν όλα αυτά στους ανθρώπους και επειδή θεωρούσε πως αιτία όλων αυτών είναι η άγνοια των φυσικών νόμων, πίστευε ότι μόνο μέσο θεραπείας είναι η ορθή γνώση των νόμων που διέπουν τη φύση και τον άνθρωπο»(βικιπαιδεια)
_

Γύρω στο 100πχ η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι ήδη στις δόξες της .Οι Ρωμαίοι έχουν ενστερνιστεί και αναδείξει σε όλο το φάσμα των φιλοσοφικών αναζητήσεων τους και σπουδών την Αρχαία Ελληνική γραμματεία ,ιδιαιτέρα τον Πλατωνισμό (νεοπλατωνισμό) και τους Στωικούς .Οι Πατρίκιοι και οι «ευγενεις» Ρωμαίοι θεωρούν τιμή μεγάλη και προσόν να σπουδάσουν τα παιδιά τους έτσι .Πολλοί μάλιστα από αυτούς επιδιώκουν να τα στέλνουν στην Ελλάδα στις όποιες Ακαδημίες υπάρχουν εκεί αλλά και στην Ρώμη όπου υπάρχουν παραρτήματα τους .
_

Από την άλλη η φτωχολογιά των εκατομμυρίων δούλων έχει «άλλη» … «σχολή» .Μια σχολή που πρώτα απ όλα ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ όντας δούλοι . Μια σχολή που προβάλλει σαν υπέρτατο αγαθό για κάθε άνθρωπο την ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ,την ΕΥΤΥΧΙΑ ….σ αυτήν την ζωή και όχι … «μετά θάνατον».Μια σχολή που αμφισβητεί ΕΥΘΕΩΣ την φυσικότητα και την «θεϊκότητα» της ύπαρξης δούλων και αφεντών ….Τα πρώτα ρήγματα στο δουλοκτητικό αρχίζουν …Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΣΜΟΣ γίνεται το αφυπνιστικό τσουναμι που αργά και σταθερά αποσταθεροποιεί και κατατρώγει τα σωθικά της Υπάρχουσας τότε «Τάξης» Πραγμάτων. Που αφυπνίζει την ΒΑΣΗ του οικοδομήματος , τα ίδια τα τότε ΜΕΣΑ της παραγωγής του πλούτου : Τους δούλους !!!Που θα οδηγήσει στην παρακμή και την πτώση τελικά και τη διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .Που θα ανοίξει τον δρόμο στην προοδευτικότερη (σε σχέση με το απάνθρωπο δουλοκτητικό)φεουδαρχία .

Πολύ πριν τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ δειλά δειλά έχουν αρχίσει στάσεις κι εξεγέρσεις των res .Aπο την Ισπανία και την Γαλατία ,ως τον Πόντο και την Μικρά Ασία ,παρατηρούνται φαινόμενα «απειθαρχίας» δούλων και αποδράσεων στα βουνά και τα δάση .Όλο και σε κάποιο αποσπασμα Ιστορικών (Πλούταρχου κλπ) διαβάζουμε για τον τάδε Στρατηγό που έφυγε με τόσες λεγεώνες για να καταστείλει τους Γαλατες ,τους Ιουδαίους ,τους Θράκες κλπ .Φυσικά η καθεστηκυία τάξη στην Ρώμη προσπαθεί να μην τα προβάλλει σαν αμφισβήτηση του δουλοκτητικού ,αφ ενός γιατί τρέμει τους εκεί δικούς της δούλους κι αφετέρου γιατί η προπαγάνδα της εξουσιαστικής ειδησεογραφίας είναι πολύ παλιότερη από τα MEGA ,CNN κλπ που έχουμε σήμερα .
_

Όταν λοιπόν οι 30 (50 κατά άλλους) μονομάχοι και ο Σπάρτακος το σκάνε στα δάση του Βεζούβιου ,(με μαγειρικά σκεύη εξεγέρθηκαν !) ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν ότι γρήγορα θα γίνονταν 30.000 (κατά άλλους 70.000) .Με επιδρομές σε εφοδιοπομπές αρχικά προμηθεύονται τρόφιμα αλλά και όπλα .Γρήγορα όμως προκύπτει η ανάγκη μαζικού εξοπλισμού του στρατού αυτού και όσο οι Ρωμαίοι δεν επεμβαίνουν (θεωρώντας αμελητέο τον αριθμό ή γιατί επιλέγουν άλλες προτεραιότητες )βρίσκουν την ευκαιρία να λεηλατούν τις γύρω πόλεις και τα χωριά .Τον Σπάρτακο τον ενδιαφέρει πρώτιστα να κλέβουν μέταλλα που είναι χρήσιμα για κατασκευή οπλων ή και όπλα αν έβρισκαν .Οι κακόμοιροι οι δούλοι όμως έχοντας ζήσει χρόνια στις επαύλεις των Πατρικίων και «ευγενων» και θαμπωμένοι από την χλιδή και τον πλούτο που έβλεπαν …του φέρνουν μαζί με άλλα μεταλλικά αντικείμενα και τόνους ΧΡΥΣΑΦΙ ,από κοσμήματα ,περιδέραια μέχρι νομίσματα κλπ.
_

Ο Σπάρτακος (ο σοφός αυτός Θραξ) δεν τους αποτρέπει αρχικά ,αλλά τους λέει να φτιάξουν μια κοινόχρηστη αποθήκη να τα βάλλουν μέσα εκεί και οποίος θέλει μέταλλο για όπλα ,εργαλεία ή βέλη για κυνήγι να πηγαίνει ελευθέρα να παίρνει ,να τα δίνει στους σιδεράδες και αυτοί να του κατασκευάζουν ότι θέλει . Σε λίγο χρονικό διάστημα στην αποθήκη αυτή είχε μείνει ΜΟΝΟ ο ΧΡΥΣΟΣ ..και είχαν εξαφανιστεί όλα τα αλλά μέταλλα !

Τότε τους μάζεψε ο Σπάρτακος και τους είπε δείχνοντας τους τόνους του χρυσού ότι αυτό που βλέπετε είναι το πιο ΑΧΡΗΣΤΟ μέταλλο για τον άνθρωπο ,γιατί είναι τόσο μαλακό που δεν κάνει ούτε για εργαλεία ,ούτε για όπλα !
_

Και αποδείχτηκε διπλά άχρηστος για τους δούλους αυτούς γιατί οι πειρατές που πήραν σαν τίμημα αυτόν τον χρυσό για να τους περάσουν στην ελευθερία ΤΟΥΣ «ΠΟΥΛΗΣΑΝ» παίρνοντας περισσότερα από τους Ρωμαίους !

RAMNOUSIA

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *