Αποκάλυψη: Απορρίπτουν οι θεσμοί το ελληνικό σχέδιο για χαμηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα!

Καθαρό «όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης για υπαγωγή των τροφίμων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ λένε, σύμφωνα με πληροφορίες του ie, οι θεσμοί της τέως τρόικας και αυτή η διαφωνία μπλοκάρει προς το παρόν τη συμφωνία επί του σχεδίου για τον ΦΠΑ, που παρουσίασε στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η πρότασή της κυβέρνησης για δύο συντελεστές ΦΠΑ, 6,5% και 15%, που θα προσαυξάνονται στο 9% ή 18% για τις συναλλαγές με μετρητά, έχει τύχει θετικής υποδοχής από τους δανειστές και άφησε να εννοηθεί ότι θα περιληφθεί ως έχει στην πιθανή συμφωνία των δύο πλευρών.

Όμως, η αλήθεια, σύμφωνα με πληροφορίες του ie, είναι λίγο διαφορετική:
Οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποδεχθεί επί της αρχής το σχέδιο, που άλλωστε δεν απέχει πολύ από παλαιότερες προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για καθιέρωση ενιαίου κεντρικού συντελεστή ΦΠΑ.
Θετικά έχουν υποδεχθεί, ζητώντας διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής, και το διαχωρισμό στους συντελεστές, με βάση το αν οι πληρωμές θα γίνονται με κάρτες ή μετρητοίς, καθώς με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για να πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμό του Δημοσίου οι εισπράξεις ΦΠΑ, χωρίς να μεσολαβεί ο επιχειρηματίας στη διαδικασία απόδοσης του φόρου, κάτι που είναι γνωστό ότι προκαλεί καθυστερήσεις ή απώλειες στις πληρωμές.
Όμως, προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια βασική «λεπτομέρεια» του σχεδίου: τα τρόφιμα, τονίζουν, δεν μπορούν να ενταχθούν στο χαμηλό συντελεστή, από το 13% που βρίσκονται σήμερα, καθώς αυτό θα δημιουργήσει τεράστια «τρύπα» στα έσοδα από τον ΦΠΑ, ενώ οι θεσμοί απαιτούν μια αύξηση των εισπράξεων τουλάχιστον κατά 1-1,5 δισ. ευρώ με τις αλλαγές που θα γίνουν.
Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε μια τόσο σοβαρή μείωση της επιβάρυνσης για τα τρόφιμα, η απώλεια εσόδων θα πρέπει να «πληρωθεί» με μια σοβαρή αύξηση στον κεντρικό συντελεστή του φόρου, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί να «εκτοξευθεί» ακόμη και στο 23%.

Στην πραγματικότητα, σε αυτό το σημείο η διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ έχει «κολλήσει», σύμφωνα με τις πληροφορίες του ie και η κυβέρνηση επιδιώκει να τις ξεμπλοκάρει στις νέες συνομιλίες που αρχίζουν με το Brussels Group. Πάντως, πηγές που γνωρίζουν τον προβληματισμό των δανειστών επισημαίνουν ότι θα είναι πρακτικά αδύνατο να κλείσει συμφωνία, αν δεν αποδεχθεί η κυβέρνηση την υπαγωγή των τροφίμων, με ελάχιστες, ίσως, εξαιρέσεις πολύ βασικών αγαθών (ψωμί, γάλα) στο νέο κεντρικό συντελεστή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *