Ένας λαός με αξίες

Με τον Νίκο Λυγερό

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, αλλά όλες αυτές δικαιώνουν τον ελληνισμό! Η πατρίδα μας είναι ο χώρoς μιας ανοιχτής δομής. Λειτουργούμε διαχρονικά με τις πολιτείες ή με μια πολλαπλή δομή, όπως ήταν η Αυτοκρατορία του Μεγαλεξάνδρου ή η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Έχουμε μια αναρχική προσέγγιση της…..
έννοιας του κράτους, διότι είμαστε ένας λαός με αξίες. Δεν βασίζουμε την οντότητά μας πάνω στις αρχές αλλά στις αξίες. Με άλλα λόγια, είμαστε τα παιδιά της Αντιγόνης κι όχι οι σκλάβοι του Κρέοντα. Βέβαια αυτό μας προκαλεί προβλήματα, αλλά μόνο οι νεκροί δεν έχουν προβλήματα. Κι όπως δεν είμαστε όλοι στωικοί, πρέπει να πατήσουμε πάνω στις έννοιες της αντίστασης και της θυσίας για να μη γονατίσουμε.
Κι αν πολλοί ερμηνεύουν τις κινήσεις μας ως χαοτικές, είναι απλώς διότι δεν υπολογίζουν τη χρονική πολυπλοκότητά μας και ότι έχουμε μάθει να ζούμε μακράν της ισορροπίας, διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε όχι μόνο για μας αλλά και για τους άλλους, δηλαδή για την ανθρωπότητα. Τότε πώς να διαχειριστούμε με άλλο τρόπο τα προβλήματά μας; Ξέρουμε όλοι ότι οι αρχές μας είναι αυθαίρετες, κάθε φορά που απέκτησαν δύναμη μετατράπηκαν σε δικτατορίες, οι οποίες καταπάτησαν τα δικαιώματα του λαού μας. Κατά συνέπεια, είναι ορθολογικό να είμαστε επιφυλακτικοί προς αυτές τις τάσεις της κανονικοποίησης για το δήθεν κοινό όφελος. Δεν είμαστε συντηρητικοί, διότι είμαστε παραδοσιακοί κι όταν δεν είμαστε ούτε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε ένας παλιός λαός με όλη τη σημασία της έννοιας.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στους ανθρώπους μας, διότι ξέρουμε ότι είμαστε λίγοι και σπάνιοι. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να σπαταλήσουμε ανθρωπιά. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποί μας είναι η γη μας και με τη διασπορά μας ζούμε βιωματικά την έννοια της ελεύθερης δομής, η οποία είναι de facto και de jure ανεξάρτητη από τη λεγόμενη κρατική μας οντότητα. Είμαστε συνειδητοποιημένοι με την ιδέα ότι το κράτος έχει ανάγκη από το λαό και όχι το αντίθετο, αλλιώς δημιουργείται μια δημόσια εξάρτηση που συνεχίζεται και μετά τη σύνταξη έως την απελευθέρωση του θανάτου.
Στο κάτω κάτω της γραφής, ακόμα και το σύνθημα της επανάστασης δεν αφορά στο κράτος αλλά στην ελευθερία και το θάνατο. Μόλις σκεφτόμαστε κρατικά, αναπαράγουμε τα νοητικά σχήματα του συστήματος, το οποίο έχει υπόσταση μόνο όταν καταπατά ανθρώπους, για να εξασφαλίσει την εξουσία του πάνω στα ανώνυμα άτομα. Κι όταν θυμόμαστε τον Προμηθέα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τον έδεσαν πάνω στο βράχο του Καυκάσου, το Κράτος και η Βία. Διαχρονικά θέλουμε την ελευθερία της σκέψης μας μέσω της δράσης του φωτός και δεν σεβόμαστε τους θύτες, διότι αγαπάμε τα θύματα. Ακόμα και η γενοκτονία μάς δίδαξε το ίδιο σχήμα και αν δίνουμε τόσο λίγη σημασία στο παρόν είναι γιατί ξέρουμε ότι είμαστε λαός του χρόνου και όχι του χώρου.
Οι νεκροί μας και οι αγέννητοί μας καθορίζουν την ύπαρξή μας ως γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να μας πλήξει μια τεχνητή κρίση, διότι ως λαός έχουμε ζήσει και πεθάνει με αμύθητες δυσκολίες. Μας αρέσει να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε, και τα εμπόδια είναι μόνο για να τα ξεπεράσουμε. Η ζωή μας δεν ήταν ποτέ εύκολη, δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι, διότι δίνουμε αγώνα για όλα και για τις αξίες μας.

http://www.sigmalive.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

 1. Ανώνυμος

  Η ΜΕΣΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ,ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΧΝΗΤΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΝΤΑΙ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΣΧΗΜΑ ΟΡΙΑ.
  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ,ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ,ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΤΩΝ,ΟΤΑΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.ΤΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΟΝΑΤΙΣΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ.ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΜΑΣ, ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΑ ΟΛΛΑ,ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΣΙΠΑΡΟΥΝ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΜΕ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭

  Reply
 3. Ανώνυμος

  ευτυχως που οι δηθεν επαναστατημενοι εθνικοφρονες δεν ειναι παρα μια θλιβερη μειοψηφια στη χωρα
  και ψαχνουν τροπο εκφρασης οπου ειναι δυνατον να βρουν ανωδυνα.
  φανταστειτε μεσα σε μια παρεα σκεπτομενων να εχετε εναν δηθεν τσολια;
  παει σας γαμισε την κουβεντα
  δεν πρεπει να αφιερωνουμε τον πολιτιμο χρονο μας σε καθυστερημενους , που η μονη τους δουλεια ειναι η αντιπαραθεση , και μονα τους επιχηρειματα ειναι η θρησκεια και η χουντα.
  λες και οι υπολοιποι ειμαστε απιστοι η κακοι Ελληνες.
  αυτοι που πιστευουν οτι κατεχουν την μονη αληθεια ειναι τελικα οι εχθπροι της χωρας.
  γραψτε λοιπον καθυστερημενααποβρασματα, απλα θα επιβεβαιωσετε την αποψη μου για εσας.

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΟΧΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ Η ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΕΛΕΙΩΣ,ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ…

  Reply
 5. Ανώνυμος

  Ἕνα ἀπὸ τὰ πιὸ αἰσιόδοξα κείμενα ποὺ διάβασα τελευταῖα, ἀπὸ ἕναν πολὺ σοβαρό ἄνθρωπο.
  Ἐπὶ τέλους ἀφῆστε τὸ βρισίδι ἐναντίον τῶν ἄλλων. Ἀπλῶς ἂς κάνουμε αὐτὸ ποὺ θεωροῦμε σωστό, χωρὶς να λαμβάνουμε ὑπ' ὅψιν τὴν ἐξουσία. Ἡ Ἀντιγόνη δὲν ἄρχισε νὰ βρίζη καὶ νὰ ζητάῃ νὰ …παραιτηθῆ ὁ Κρέων! Ἀπλά, ἔκανε τὸ χρέος της. Ἂς κάνουμε καὶ μεῖς τὸ ἀνάλογο.
  Κυναίγειρος

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΟΝΕΙΡΑ-ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ-ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ-ΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΕΣΘΗΣΕΙΣ-ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ-ΦΟΥΣΚΕΣ-ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΗΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.

  Reply
 7. Ανώνυμος

  ΜΟΥΛΟΙ ΒΡΩΜΥΛΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΤΣΟΣΚΥΛΑ ΣΑΣ…ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ!!!!!!!ΝΕΦΕΛΙΜ ΚΟΥΦΑΛΕΣ…Ο ΕΛ-ΛΗΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΤΑΞΕΙ…ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΦΑΖΟΥΝ!!
  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΑΣ…ΠΑΙΞΑΤΕ ΚΑΙ ΧΑΣΑΤΕ!!!
  ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΥΡΙΣΕ ΒΡΩΜΟΣΑΠΟΥΝΙΛΑ!!! ΑΝΟΙΧΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΛΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΜΠΟΧΑ ΤΗΣ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΗΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΦΕΛΙΜΙΚΗΣ ΔΥΣΩΔΙΑΣ!!ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΛΟ ΤΟΝ G.A.P.!!!OYST KOPROI POLITIKOI!!! GAMO TON BIZENTAL GAMO THN ANNA FRANK…GAMIETE KAI OLH H FΥLI TOY ABRAAM… ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΡΝΑΩ… ΑΧ (ανύπαρκτο)…. ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΟΣΟ ΤΟ ΑΓΑΠΑΩ!!!

  ΓΑΜΩ την ΕΛ. ΑΣ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ…ΤΗΣ ΣΙΩΝ!!!!

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΛ – ΛΗΝΕΣ!
  ΜΠΡΑΒΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ!

  FYLETISTHS

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *