Ο Βορίδης διώχνει τους επενδυτές από την Ελλάδα

«Παίξατε και χάσατε» το μήνυμα που απευθύνει προς τους ιδιώτες για τη συνεργασία τους με το υπό «κρατική προστασία» Ερρίκος Ντυνάν.

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία σημειωτέον θέλει να προσελκύσει επενδύσεις στο δρόμο προς την ανάπτυξη, δηλώνει «ξέρετε, οι συνεργασίες έχουν πάντα έναν πιστωτικό κίνδυνο», για να δικαιολογήσει την ανοχή σε «φέσια» δεκάδων εκατομμυρίων προς επιχειρήσεις, από άλλες, που «εξυγιαίνονται» με… κυβερνητική χείρα βοηθείας.

Η δήλωση αυτή ανήκει στον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, αναφορικά με την υπόθεση του πλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν». Ο κ. Βορίδης ερωτώμενος από το onmed.gr στο πλαίσιο συνέντευξης, τι θα γίνει με τα χρέη του νοσηλευτηρίου προς τους προμηθευτές –φαρμακευτικές και επιχειρήσεις υγειονομικού υλικού μεταξύ άλλων- και αν αυτοί θα αποζημιωθούν έστω και με «κούρεμα», απάντησε ότι δεν γνωρίζει και επικαλέστηκε την ύπαρξη πιστωτικού κινδύνου, που υπάρχει γενικά στις συνεργασίες και τις συναλλαγές.

Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, ξέχασε να αναγνωρίσει την ευθύνη του κράτους, στην πορεία προς τη χρεοκοπία, καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτηρίου υπήρχε εκπροσώπηση και του υπουργείου Υγείας, λόγω του ειδικού νομικού καθεστώτος του «Ερρίκος Ντυνάν». Η εκπροσώπηση αυτή δεν κατάφερε να αποτρέψει καμία από τις αποφάσεις που οδήγησαν το νοσηλευτήριο στην οικονομική κατάρρευση, αντίθετα φέρεται να μην προέβαλλε αντιρρήσεις στον τρόπο με τον οποίο ασκούνταν η διοίκηση.

Επομένως, αν η εποπτεία του υπουργείου στο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ουσιαστική, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση και των κρατικών επιχορηγήσεων, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, όσον αφορά σε χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία για παράδειγμα, τότε θα εξασφαλιζόταν και η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και δεν θα υπήρχε «πιστωτικός κίνδυνος». Άλλωστε, οι προμηθευτές πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με ένα αξιόπιστο κράτος, που δεν θα επέτρεπε να καταρρεύσει το πιο σύγχρονο νοσηλευτήριο της χώρας.

Το ζήτημα, όμως, για την κυβέρνηση είναι συνολικότερο. Μετά από τέτοιου είδους δηλώσεις, τι μπορούν να περιμένουν επιχειρήσεις βιομηχανικής παραγωγής, πάνω στις οποίες υποτίθεται ότι θα στηριχτεί η ανάπτυξη, σύμφωνα και με τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Οι εκκλήσεις των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έχει ζητήσει αλλεπάλληλα τη διαμόρφωση ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Όταν ο υπουργός Υγείας βαφτίζει «πιστωτικό κίνδυνο» την παραγραφή χρεών προς τρίτους μέσω πλειστηριασμού, για τον οποίο χρειάστηκε και ειδική νομοθετική ρύθμιση για να πραγματοποιηθεί, τίθεται το ερώτημα, πόσες άλλες τέτοιες εκπλήξεις μπορούν να προκύψουν.

Καλό το χιούμορ, όμως και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, γιατί μάλλον με το «κιάλι» θα ψάχνει σε λίγο η κυβέρνηση Σαμαρά, να βρει τις επενδύσεις και την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Και μια ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας; Αλήθεια, τα όσα δηλώνει στο Onmed.gr ισχύουν για όλους τους πιστωτές του «Ερρίκος Ντυνάν»;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *