Σεισμολόγοι θα τρυπήσουν το φλοιό της γης για… να προβλέπουν τους σεισμούς!

Σεισμολόγοι θα τρυπήσουν το φλοιό της γης στην Ιαπωνία, με στόχο… την καλύτερη πρόβλεψη μελλοντικών σεισμών.

Το φλοιό της γης στα ανοιχτά της Ιαπωνίας σκοπεύει να τρυπήσει μια ομάδα σεισμολόγων, που άρχισε σήμερα μια νέα αποστολή τεσσάρων μηνών, με στόχο να προσδιορίσει την προέλευση των σεισμών.

Οι εν λόγω επιστήμονες βρίσκονται πάνω στο «Σικγιού» (η «Γη»), ένα πλοίο περίπου 57.000 τόνων, εξοπλισμένο μ’ ένα γεωτρύπανο ύψους 121 μέτρων και ικανό να σκάψει έως και 7.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Το «Σικγιού» απέπλευσε από το λιμάνι του Σιμιζού στην κεντρική Ιαπωνία και θα μεταφέρει τους επιστήμονες σε απόσταση 80 χλμ. από την ακτή, όπου η ομάδα θα επαναλάβει μια γεώτρηση που άρχισε το 2007 και συνεχίζεται έκτοτε τακτικά στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι ερευνητές θα σκάψουν προς το ρήγμα Νανκάι (το ρήγμα της θάλασσας του νότου), εκεί όπου η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων γλιστρά κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Η έντονη γεωλογική δραστηριότητα αυτής της ζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει, περισσότερο ή λιγότερο μακροπρόθεσμα, έναν εν δυνάμει καταστρεπτικό σεισμό, πολύ πιο ισχυρό από τη δόνηση μεγέθους 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου 2011, που είχε σημειωθεί σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων βορειοανατολικά της περιοχής αυτής και είχε προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε πέρυσι ένα σενάριο καταστροφής, σύμφωνα με το οποίο μεγα-σεισμοί στο επίπεδο του ρήγματος Νανκάι, σε συνδυασμό με ένα τσουνάμι, θα μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 320.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες, επιδιώκοντας να μάθουν περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν αυτές τις κινήσεις, θέλουν στη διάρκεια της αποστολής αυτής να σκάψουν έως τα 3.600 μέτρα κάτω από το βυθό του ωκεανού. Η δουλειά αυτή θα προετοιμάσει μια νέα αποστολή γεώτρησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά στο ίδιο σημείο και στη διάρκεια της οποίας ελπίζουν να φθάσουν έως τα 5.200 μέτρα, εκεί όπου οι πλάκες τρίβονται η μια στην άλλη.

«Θα είναι η πρώτη φορά που μια γεώτρηση θα φθάσει κατευθείαν σε μια σεισμική ζώνη, εκεί όπου μπορεί να δημιουργηθεί σημαντική ενέργεια, η οποία να προκαλέσει κινήσεις του γήινου φλοιού κατά μήκος των ρηγμάτων και να επιφέρει τσουνάμι», εξήγησε ο Ταμάνο Ομάτα, ερευνητής της ιαπωνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιων και Χερσαίων Επιστημών και Τεχνολογιών.

«Θέλουμε να μπορέσουμε να μελετήσουμε πώς κινείται ο γήινος φλοιός στα δευτερόλεπτα που προηγούνται των σεισμών, ώστε να μπορέσουμε να προβλέπουμε καλύτερα μελλοντικούς σεισμούς», πρόσθεσε ο Ομάτα.

Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης τεσσάρων τεκτονικών πλακών και στο έδαφός της σημειώνεται περίπου το 20% των ισχυρότερων σεισμών που καταγράφονται κάθε χρόνο στον πλανήτη.

.tragiko.net

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *