Το υποχρεωτικό για όλους τους Έλληνες… εθελοντικό για τους Εφοπλιστές

«Νυκτερινή αιφνίδια τροπολογία απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες-εφοπλιστές από τη φορολόγηση των πλοίων τους».

Με τροπολογία-πρόκληση στο νομοσχέδιο για τις «θρησκευτικές κοινότητες» ξαναβαφτίστηκε οικειοθελής η καταβολή έκτακτης εισφοράς από τους εφοπλιστές, η οποία είναι υποχρεωτική για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των διαβεβαιώσεων εκ μέρους κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ότι η ναυτιλιακή κυνότητα θα καταβάλει κανονικά την έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης και η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ, απαλλάσσει επί της…ουσίας τους εφοπλυστές.

Η εθελοντική συνεισφορά τους, που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2013. Στην πορεία όμως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετέτρεψε σε «υποχρεωτικό» τον «εθελοντικό» χαρακτήρα του μέτρου, αλλά ξαναβαφτίστηκε τελικώς εθελοντική, καθώς η δοτή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις των εφοπλυστών.

Πλέον εναπόκειται στον πατριωτισμό τους η καταβολή έκτακτης εισφοράς των 420 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας (2014-2017), εν αντιθέσει με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν τα φορολογικά υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, από το 2012 και η οποία αντί να καταργηθεί έγινε μόνιμη, με γλυκαντικό την όποια έκπτωση -αν αποφασιστεί- για το 2015.

Οι εφοπλυστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ έκτακτη εισφορά, με το υπουργείο Οικονομικώννα επικαλείται τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν επέτρεψαν να εισπραχθεί η εισφορά που αντιστοιχεί στο τρέχον έτος, συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως «Η κυβέρνηση σας είναι δουλική στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» ενώ ο κ. Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε «Είσαστε έκθετοι και παράνομοι. Κάνετε εθελοντικό ένα νόμο που δε μπορείτε να υλοποιήσετε εδώ και καιρό… Παραβιάζετε το Σύνταγμα που λέει ότι οι έλληνες συνεισφέρουν βάσει των δυνατοτήτων τους».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *