ΦΩΤΟ: Η γυάλινη πυραμίδα στον Τρίλοφο Θεσ/κης που αντί κατοικίας έγινε Πολιτιστικό Κέντρο

Στην άκρη του χωριού Τρίλοφος στη Θεσσαλονίκη υψώνεται η γυάλινη πυραμίδα που έχει πάρει το…

όνομα της “Τετρακτύς” από την ουσία της διδασκαλίας και το ιερό σύμβολο των Πυθαγορείων.

Ο εμπνευστής και δημιουργός αυτού του μοναδικού κτίσματος με τα τέσσερα πατώματα είναι ο αρχιτέκτωνας Σωτήρης Παπαθεοδώρου ο οποίος εφάρμοσε ότι ορίζεται σχετικά με αυτό το ιερό σύμβολο των Πυθαγορείων. (Η Τετρακτύς αποτελείται από τους δέκα πρώτους αριθμούς(1-10) τοποθετημένους σε τέσσερις σειρές (ένας στην πρώτη σειρά, δύο στην δεύτερη, τρεις στην τρίτη και τέσσερις στην τέταρτη σειρά) όπως και στην εικόνα φαίνεται. Τετρακτύν αποκαλούσαν την “Τετράδας” που είναι στην Πυθαγόρειο Φιλοσοφία η ουσία και η έννοια του αριθμού τέσσερα. Η Τετρακτύς είναι ο τέταρτος “τριγωνικός αριθμός” εμφανίζοντας έτσι μια άλλη άποψη της σχέσης Τετράδας και Τετρακτύος.

Πρόκειται για ένα κτίσμα με ενεργειακή σημασία το οποίο έχει πολλούς χρήσιμους χώρους, ενώ στις άκρες του έχει φυτεμένα λουλούδια. “Η ανοικοδόμηση του ξεκίνησε κατά την περίοδο 1995-1996 με σκοπό να γίνει η κατοικία μου. Τελικώς, και μετά από διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, το κτίριο αποφασίστηκε να αλλάξει χρήση”, λέει στο thousandnews.gr ο Σ. Παπαθεοδώρου.

Η “Τετράκτυς” αποτελεί πλεον ένα πολιτιστκό κέντρο με σκοπό να συγκεντρώσει δέσμη πολιτιστικών συλλόγων με αντικείμενο κυρίως την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Ήδη, ένας χώρος έχει διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσει φυσική και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Η Τετρακρύς άνοιξε πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό, την περασμένη Πέμπτη οπότε και ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Σχολεία και Αειφόρος Ανάπτυξη», που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία EN.O. Greece(EnvironmentOnlineGreece).

Το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει στον κόσμο με την Τετρακτύς ο κ Παπαθεοδώρου ορίζεται ως εξής:

“Πολιτισμός είναι το σύνολο της παγκόσμιας δημιουργίας πνεύματος κι ύλης. Ενα αγαθό της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες”. Ο ίδιος υποστηρίζει οτι το κράτος αποτελεί εχθρό της δημιουργίας.

thousandnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *