Παραγραφές και παύσεις διώξεων για μικρά αδικήματα

Στόχος η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων

Παραγραφή του αξιόποινου και παύση της δίωξης για εγκλήματα με μικρή κοινωνική απαξία που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 31 Αυγούστου 2013 φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου…
Αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία θεωρούνται τα πταίσματα και τα πλημμελήμματα για τα οποία ο νόμος επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή ή ένα εκ των δύο.

Ειδικά για τα πλημμελήμματα, η τροπολογία για τις παραγραφή του αξιόποινου ορίζει ότι εάν ο υπαίτιος υποπέσει σε νέο παράπτωμα μέσα σε έναν χρόνο από την δημοσίευση του νόμου και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πάνω από 6 μήνες, συνεχίζεται η ποινική δίωξη που είχε παραγραφεί.

Όπως επισημαίνεται, η παραγραφή του αξιόποινου δεν ισχύει για την παραβίαση του ποινικού κώδικα σε περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας (μη καταβολή δεδουλευμένων, κλπ) και παραβίασης των κανόνων του Ανταγωνισμού.

Στόχος είναι, όπως έχει επισημάνει ο κ. Αθανασίου, η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων από τον τεράστιο όγκο των δικογραφιών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *