Γαλλική εταιρεία «μετατρέπει» το νερό σε χρυσάφι

Μια μικρή γαλλική εταιρεία «μετατρέπει», μετά από ειδική επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων, το νερό και μάλιστα το ακάθαρτο σε χρυσάφι. Επίσης, πέραν του χρυσού, η εταιρεία αυτή μπορεί να ανακτήσει ίχνη οποιουδήποτε άλλου σπάνιου και πολύτιμου μετάλλου …
.(π.χ. πλατίνας, παλλάδιου κ.α.)

Η εταιρία Magpie Polymers, που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Ολλανδό Στιβ βαν Ζούτφεν και τον Γάλλο Ετιέν Αλμορίκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαθέτει ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή Σεν- Πιέρ- λε- Νεμούρ, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η τεχνολογία αιχμής που εφαρμόζει ανακαλύφθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού το 2007.

Η καινοτομική μέθοδος , σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, βασίζεται στη χρήση μικροσκοπικών σφαιριδίων πλαστικής ρητίνης, μέσω των οποίων φιλτράρονται τα υγρά απόβλητα. Τα οποιαδήποτε υπολείμματα πολύτιμων μετάλλων σιγά- σιγά προσκολλώνται πάνω στα σφαιρίδια και έτσι διαχωρίζονται από το υγρό όπου βρίσκονταν. Ένα λίτρο αυτής της ρητίνης (για την οποία έχει αποκτηθεί ειδική εμπορική πατέντα) μπορεί να «καθαρίσει» πέντε έως δέκα κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και να ανακτήσει 50 έως 100 γραμμάρια πολύτιμων μετάλλων, αξίας 3.000 έως 5.000 ευρώ. Η τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς μετά το φιλτράρισμα μέσα στο υγρό απομένει μόνο ένα μικρογραμμάριο (ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου) πολύτιμων μετάλλων ανά λίτρο.

Η τεχνολογία της Magpie μπορεί να αξιοποιηθεί και για τον καθαρισμό του νερού από επιβλαβή μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κοβάλτιο, ο χαλκός και το ουράνιο.

xorisoria.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *