Νανοϋλικά για την θεραπεία οστεοαρθρίτιδας από Εργαστήριο του ΑΠΘ

Νανοϋλικά με βιοενεργούς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική για να διορθώσουν ή να θεραπεύσουν προβλήματα οστεοπόρωσης και αναγέννησης χόνδρων, πρόκειται να αναπτύξει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το…πανεπιστήμιο της Πάτρας και δύο εταιρίες.

Τα νανοϋλικά θα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε εμφυτεύματα, που θα φέρουν ειδικές επικαλύψεις και θα απορροφώνται από τον οργανισμό, καθώς θα είναι πλήρως συμβατές με αυτόν. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν, επίσης, για την παραγωγή της νέας γενιάς φαρμάκων, γνωστά ως drug delivery, δηλαδή τα μεταφερόμενα και στοχευμένα φάρμακα, τα οποία φτάνουν με ακρίβεια στο ζητούμενο σημείο πάθησης και έτσι καθίστανται περισσότερο αποτελεσματικά.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και θα αρχίσει να υλοποιείται τα Χριστούγεννα, ώστε να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο προς παραγωγή και χρήση από ενδιαφερόμενες εταιρίες το 2013.

Το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αναπτύσσει δύο ακόμη εξίσου σημαντικά έργα, που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά και ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία πέρα από τη χρήση τους στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις μπορούν να έχουν και μία σειρά από άλλες «έξυπνες» εφαρμογές, όπως πάνω στα υφάσματα, στα ρούχα, σε τέντες, τσάντες κ.α.

Ήδη στον εκθεσιακό χώρο του Εργαστηρίου στην 75η ΔΕΘ (Περίπτερο 13, σταντ 19) παρουσιάζονται οι καινοτόμες δραστηριότητές του, όπως η «ενεργειακή τσάντα», που είναι καλυμμένη από υμένα φωτοβολταϊκών και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο, ενώ βρίσκεται σε κίνηση.

Η πρώτη έκθεση Νανοτεχνολογίας στη ΔΕΘ το 2011

Το εργαστήριο του ΑΠΘ θα διοργανώσει στις αρχές Ιουλίου του 2011 την έκθεση «NANOTEX: Νανοτεχνολογία και Οργανικά Ηλεκτρονικά», η οποία θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην ΔΕΘ και θα έχει διεθνές χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Στέργιο Λογοθετίδη, πρόκειται για ένα «πολυγεγονός, στο οποίο θα παρουσιάζεται για πρώτη φορά πραγματικά η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία». Εξάλλου, επεσήμανε, από την έκθεση αναμένεται να προκύψουν πολλά οφέλη για την πόλη, τόσο τουριστικά όσο και επιχειρηματικά, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται όργανα, εξοπλισμοί, προϊόντα, υπηρεσίες και επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο, ενώ επίσης θα συμμετέχουν παραγωγικοί φορείς και υπηρεσίες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας, καθώς και η Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άτομα και περισσότεροι από 100 εκθέτες. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην έκθεση θα υπάρχουν και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νανοτεχνολογίας, καθώς έτσι θα δίνεται η δυνατότητα συμφωνιών και εμπορευματοποίησης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που δημιουργείται στα πανεπιστήμια» είπε.

Παράλληλα με την έκθεση θα διεξάγονται shows με εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, διεθνή συνέδρια και συμπόσια με παρουσιάσεις και ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ θα διοργανωθεί και το 5ο Διεθνές Σχολείο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

 1. Ανώνυμος

  Υπάρχει η γνωμη μου και μη λενε μαλακίες γιατι θα τους ξεσκίσω
  Το Σύμπαν. Μια χαρά θέμα είναι.
  Λεφτά δεν έχει…
  Ας δώσουν μια ακόμη σύνταξη στον Να;νόπυλος και ας πάρουν τα … μου
  Θα το έγραφα αλλα …

  Αειστο διαολο
  καθηκια,
  Αχρηστοι ανίδεοι,

  δεν με αφήνετε να αγια΄σω….
  Σας το λέω,…

  δεν με αφήνετε…

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΑΜα είστε μαγκες πουλειστε το.
  μη κοροιδελυετε τον λαουτζικο.

  Οχι παιρνουμε προγάμματα πουλάμε μουρη για να διορισουμε το κολητό και μετά πίπες..

  Ρε αφήστε αυτά. ΠΑΤΟΣ ΕΙΣΑΣΤΕ.
  ΠΑΤΟΣ. ΠΑΤΟΣ. ΠΑΤΟΣ.

  και μη μου λετε ρε μ… ότι το πολιτεχνείο είνα αναγνωρισμέννο.

  Πλατες σας κάνουν για να τρώτε ρε άχρηστοι.

  Μη μιλατε ρε. Πρρρρρρρρρ

  Καταλάβατε ρε. Πατος.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Re πουστρες τι κοροιδεύετε τον κόσμο
  βασική έρευνα κάνετε…

  Σκάστε μη πουλάτε μουρη

  Στον μαλάκα τον Ελληνα που είναι της σφαλιάρας πουλατε μπουρη για νανουλικα

  Ρε κλπδα δεν ντρέπεστε

  Μην ακουσω ήχο…

  Reply
 4. Fotis

  Οραμα του καθηγητή Στρατή Σωτήρχου ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ, στην Πάτρα, όπου διετέλεσε ως Διευθυντής Ερευνών
  προσωπικός φίλος τον οποίον χάσαμε πολύ νωρίς…
  Νάσαι καλά Στρατή…

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *