Τουρκία: Αρνητική οικονομική επιρροή από τις διαδηλώσεις

Τους κινδύνους που ελλοχεύει για την οικονομία της Τουρκίας η συνέχιση της αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην Άγκυρα και τις άλλες μεγάλες τουρκικές πόλεις, επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Σαχίν Αλπάι…
«Εάν ο κ. Ερντογάν επιλέξει την οδό της αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές, κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις άμεσες ξένες επενδύσεις, το “ζεστό” χρήμα. Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην οδό της σύγκρουσης, θα πλήξει την υγιή οικονομία, την οποία και η κυβέρνησή του βοήθησε να οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία έχει 36.000.000 τουρίστες κι αν συνεχιστεί η κατάσταση θα χάσουμε μέρος αυτών των τουριστών και θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα. Γι’ αυτό και θεωρώ πως αν είναι αρκετά λογικός, θα κάνει πίσω από την πολιτική του μη συμβιβασμού. Ωστόσο, δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα γίνει, καθώς ο κ. Ερντογάν είναι αρκετά κυκλοθυμικός» υποστηρίζει ο κ. Σαχίν, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος – μεταξύ άλλων – στον όμιλο Zaman.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος της χώρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν διαφορετική άποψη από αυτή του κ. Ερντογάν γι’ αυτό και θεωρώ πως θα υπάρξει κάποιου είδους συνεδρίαση της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ του κ. Ερντογάν και των κ.κ. Γκιούλ και Αρίντς. Εκτιμώ πως αυτοί οι “ιδρυτικοί πατέρες” του ΑΚΡ θα προσπαθήσουν να πείσουν τον κ. Ερντογάν πως δεν μπορεί απλώς να κάνει ό,τι θέλει. Αναμένω, λοιπόν, ότι θα συμπεριφερθεί λογικά, όταν αρχίσει να λαμβάνει τέτοιου είδους προειδοποιήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρώ πως θα οδηγηθεί σε σύγκρουση, καθώς οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ φαίνονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το πάρκο» σημειώνει ο κ. Σαχίν, μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

zougla.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *