Εγκεφαλικό: Προσοχή – Τα “ύποπτα” συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως. Ο λόγος για αυτή τη ραγδαία αύξηση είναι οτι ολοένα και
περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη και αρρυθμίες της καρδιάς.
Επιπλέον ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την έλλειψη φυσικής άσκησης, την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα δρουν επιβαρυντικά.
Όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει ένας άνθρωπος τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό. Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη. Τις περισσότερες φορές εξελίσσονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν:
– Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος
– Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση
– Απώλεια της ισορροπίας και διαταραχές στη βάδιση
– Δυσκολία στην κατάποση
– Προβλήματα στην όραση
– Πονοκέφαλος και εμετός
– Σύγχυση ή απώλεια μνήμης

Χρήσιμες οδηγίες για να ελέγξετε τα συμπτώματα
– Ελέγξτε αν το άτομο γέρνει το πρόσωπο ή αναζητήστε μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος που γέρνει. Βοηθάει πολύ να ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.
– Ελέγξτε αν ένα χέρι είναι μουδιασμένο ή αδύναμο. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια και δείτε αν ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω.
– Ελέγξτε την ομιλία. Είναι δύσκολο να μιλήσει ή μιλάει μπερδεμένα και δε γίνεται κατανοητός; Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση (π.χ. ο ουρανός είναι μπλε).
– Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε άμεσα το 166 για να έρθει ασθενοφόρο. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο βοηθήστε τον ασθενή να ξαπλώσει, καθίστε μαζί του και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *