πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης.
Οι μηχανές αναζήτησης κάνουν δυο βασικές λειτουργίες: από τη μια ψάχνουν στο internet, βρίσκουν σελίδες και τις καταχωρούν στους καταλόγους τους (crawling and indexing), και από την άλλη παρέχουν στον επισκέπτη απαντήσεις βάσει των ερωτήσεων που κάνει αυτός. …
Αυτή την απαίτηση προσπαθεί να ικανοποιήσει η προώθηση ιστοσελίδων και η προβολή ιστοσελίδων. Και αυτή είναι η πρώτη από τις προδιαγραφές στις οποίες θα στηριχθεί η κατασκευή ιστοσελίδων.

Για να καταλάβουμε πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης ας φανταστούμε ότι ο παγκόσμιος ιστός είναι ένα δίκτυο από σταθμούς του μετρό μιας μεγάλης πόλης
Κάθε σταθμός έχει το δικό του περιεχόμενο (συνήθως μια ιστοσελίδα, αλλά κάποιες φορές και απλά ένα pdf ή ένα JPG ή απλά κάποιο άλλο αρχείο). Η μηχανή αναζήτησης πρέπει να βρει έναν τρόπο για να διατρέξει ολόκληρη την πόλη και αν βρει όλους τους σταθμούς, και για αυτό χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο “best path available” για να επιλέξει τους συνδέσμους μέσω των οποίων θα πλοηγηθεί.

Η δομή των συνδέσμων του web φροντίζει ώστε να μπορούμε να βλέπουμε όλες τις σελίδες.
Αυτή τη δομή χρησιμοποιούν και οι μηχανές αναζήτησης για να καταγράψουν όλους τους πόρους του internet. Αυτή τη διαδικασία την πραγματοποιούν προγράμματα που ονομάζονται “crawlers” ή αλλιώς “spiders” και μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια από διασυνδεδεμένες σελίδες. Αυτή είναι ένα από τα κεντρικότερα σημεία στο πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης.

Από τη στιγμή που η μηχανή αναζήτησης θα βρει τη σελίδα, το επόμενο βήμα είναι να πάρει τον κώδικα από αυτήν και να αποθηκεύσει επιλεγμένα κομμάτια σε τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης (γιγάντιους σκληρούς δίσκους). Από εκεί αυτό το περιεχόμενο μπορεί να ανακληθεί κάθε φορά που γίνεται αναζήτηση με σχετικό ερώτημα αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις τεράστιες απαιτήσεις που προκύπτουν από τις αναζητήσεις όλων των χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν χτίσει data centers σε διάφορα γεωγραφικά σημεία ανά τον κόσμο.

Όταν ένας άνθρωπος κάνει ένα ερώτημα προς τη μηχανή αναζήτησης τότε απαιτεί απάντηση αμέσως, ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και ένα ή δυο δευτερόλεπτα καθυστέρησης μπορεί να προκαλέσουν δυσαρέσκεια, και για αυτό το λόγο οι μηχανές αναζήτησης δουλεύουν σκληρά ώστε να παρέχουν την απάντηση όσο το δυνατό νωρίτερα.

πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης είναι στην ουσία μηχανές απαντήσεων. Όταν ένας άνθρωπος ψάχνει για κάτι online, τότε απαιτεί από τη μηχανή αναζήτησης να ψάξει στην τεράστια αποθήκη των κειμένων της και να κάνει δυο πράγματα: το πρώτο είναι να βρει αποτελέσματα συναφή ή κοντινά με το ερώτημα αναζήτησης, και το δεύτερο είναι να ταξινομήσει αυτά τα αποτελέσματα ανάλογα με τη χρησιμότητά τους για τον επισκέπτη. Αυτή η χρησιμότητα καθορίζεται από τη “συνάφεια” (ο Αγγλικός όρος είναι “relevance”) και τη “σημαντικότητα” (ο Αγγλικός όρος είναι “importance”).

Για τη μηχανή αναζήτησης, η συνάφεια απλά σημαίνει οτι βρίσκει σελίδες με τις σωστές λέξεις. Στα πρώτα βήματα του internet, οι μηχανές αναζήτησης δεν προχωρούσαν πολύ πιο μακριά από αυτό το απλοϊκό βήμα. Αυτό είχε ως συνέπεια τα αποτελέσματα της αναζήτησης να υποφέρουν από έλλειψη συσχέτισης. Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκαν πιο έξυπνες τεχνικές για να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που ενδιαφέρουν περισσότερο το χρήστη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που ο χρήστης θα εκτιμήσει και θα απολαύσει. Αυτό το καταφέρνουν οι μηχανές αναζήτησης μέσα από περισσότερους από εκατό διαφορετικούς παράγοντες.

Ας δούμε τώρα με ποιόν τρόπο οι μηχανές αναζήτησης καταφέρνουν να προσδιορίσουν τη “σημαντικότητα”:
Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης ταυτίζουν τη σημαντικότητα με τη δημοτικότητα. Δηλαδή όσο πιο δημοφιλής είναι μια ιστοσελίδα, τόσο πιο σημαντική θεωρείται. Αυτή η υπόθεση δείχνει να αποδεικνύεται στην πράξη, και ενισχύεται από τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να προσδιορίσουν τη δημοτικότητα. Και εδώ έρχεται να βοηθήσει συμπληρωματικά και η προβολή ιστοσελίδων καθώς και η προώθηση στις μηχανές αναζήτησης.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζαμε κάποια στοιχεία πάνω στο πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης.

Πηγή: http://www.infopolis.gr/pos-leitoyrgoun-oi-mihanes-anazitisis/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *