Η κατάρα του διαμαντιού Χόουπ

Η ιστορία αναφέρει πως το διαμάντι Χόουπ έχει κλαπεί από το μάτι ενός αγάλματος κάποιας θεάς του ινδουισμού τον 17ο αιώνα… Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο μπλε διαμάντι 44.52 καρατίων, το οποίο πέρασε στην κατοχή του
Λουδοβίκου του 14ου το 1668. Ο Λουδοβίκος έκοψε το διαμάντι σε 67 καράτια και διακόσμησε με αυτό το γαλλικό στέμμα.

Το διαμάντι χάθηκε για περίπου 20 χρόνια, μετά την κλοπή του κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Επανεμφανίστηκε και πάλι κομμένο αυτή την φορά στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων, όπου τελικά κατέληξε να πουληθεί στον Βρετανό τραπεζίτη Χένρι Χόουπ. Το διαμάντι πήρε το όνομά του από τον κάτοχό του και κληρονομήθηκε από πολλές γενιές της οικογενείας Χόουπ, μέχρι που τα χρέη από τον τζόγο ανάγκασαν την οικογένεια να το πουλήσει το 1901.

Ο Γάλλος χρυσοχόος Καρτιέ αγόρασε το διαμάντι και το πούλησε με τη σειρά του στην Αμερικανίδα πολυεκατομμυριούχο Έβελιν Γουόλς Μακλίν το 1911. Η Έβελιν πίστευε πως το διαμάντι της φέρνει τύχη και το φορούσε μέχρι και το θάνατό της. Καθ” όλη αυτή τη διάρκεια, ο ένας της γιός σκοτώθηκε σε τροχαίο, ο άντρας της τρελάθηκε και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική, ενώ η νεότερη κόρη της αυτοκτόνησε.

Όταν η ίδια πέθανε, το διαμάντι πωλήθηκε, προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη της. Ο Χάρι Γουίνστον είναι αυτός που το αγόρασε το 1949 και το παρουσίαζε σε εκθέσεις παγκοσμίως για σχεδόν μία δεκαετία. Στη συνέχεια, το 1958 ο Γούινστον δώρισε το πετράδι στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, χωρίς όμως να έχει φέρει την καταστροφή στο έθνος. Αυτό βέβαια είναι πολύ σχετικό αν λάβουμε υπ’ όψιν μας μία σημερινή υπερχρεωμένη Αμερική.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *