«Ας ρωτηθεί ο κ. Ξυνίδης για ποιο λόγο απομακρύνομαι»

Το “μπαλάκι” στον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη, πέταξε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου μιλώντας για την απομάκρυνση του από την προεδρεία του διοικητικού συμβουλίου του δημόσιου εκθεσιακού φορέα.
Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για πολλά περιστατικά που….
έδειχνα μεγάλο ποσοστό διαφθοράς μέσα στον οργανισμό, καταδεικνύοντας τον κ. Μαυράκη ως βασικό υπαίτιο των όσων εκτυλίχθηκαν.

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

«Μου αποδίδεται μία αιτίαση, ότι έχω προβεί σε δημόσια αντιπαράθεση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Δεν έχω μιλήσει ποτέ δημόσια και δεν έχει γίνει ποτέ καμία διαρροή από εμένα, για όλα αυτά για τα οποία θα συζητήσουμε. Το μόνο που έκανα ήταν αρμοδίως, ενυπογράφως και με τεκμηρίωση να ενημερώνω αποκλειστικά και μόνο για τα πραγματικά γεγονότα την πολιτική ηγεσία», είπε ο Γιάννης Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην κόντρα που είχε με το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΔΕΘ, Κώστα Μαυράκη και την αιτιολογία του κ. Ξυνίδη ότι η απομάκρυνση και των δύο έγινε με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση.

Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για πολλά περιστατικά που έδειχνα μεγάλο ποσοστό διαφθοράς μέσα στον οργανισμό, καταδεικνύοντας τον κ. Μαυράκη ως βασικό υπαίτιο των όσων εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρείας Κωνσταντίνου.

«Θα ήθελα να εκλάβετε τη σημερινή μας συζήτηση ως μια μικρή διδακτική ιστορία για το πώς λειτουργεί ο δημόσιος τομέας στην πατρίδα μας και το πώς αυτά που συμβαίνουν σε μια μικρή ΔΕΚΟ με τζίρο γύρω στα 5 εκ. είναι στην πραγματικότητα ένα δείγμα ευρύτερης λειτουργίας», είπε ο Γιάννης Κωνσταντίνου σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της προεδρείας του.

Σαφείς ήταν οι νύξεις προς το πρόσωπο του Σωκράτη Ξυνίδη για τα όσα έγιναν με το κ. Κωνσταντίνου να λέει πως η συμπεριφορά του δεν καλύπτει τις υπόνοιες ιδιοτέλειας στη διοίκηση της ΔΕΘ και οποιουδήποτε άλλου δημόσιου φορέα, ενώ στην ερώτηση γιατί απομακρύνθηκε από τον υπουργό η απάντηση «ήταν ρωτήστε τον ίδιο».

Η διένεξη , τα αυτοκίνητα και οι… υπερωρίες

Ο πρώην πλέον πρόεδρος της ΔΕΘ παρουσίασε δέκα σημεία πάνω στα οποία διαπίστωσε ότι υπήρχαν σκηνικά διαφθοράς και για τα οποία όπως είπε ενημέρωνε συνεχώς την πολιτική ηγεσία.

Σχετικά με το θέμα της πρόσληψης της κόρης του κ. Μαυράκη σε διαγωνιζόμενη εταιρεία για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου στο θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, ένα έργο που εκτιμάται στα 1,14 εκ. ευρώ, ο Γιάννης Κωνσταντίνου είπε ότι ενημέρωσε για το θέμα την πολιτική ηγεσία με εμπιστευτική επιστολή, όπως έκανε το ίδιο όταν διαπίστωσε ενδείξεις για μεροληψία στο διαγωνισμό. Αυτό κατά τον κ. Κωνσταντίνου είχε ως αποτέλεσμα την εντολή για διακοπή του διαγωνισμού, μιας και όπως είπε υπήρχε ρητά διατυπωμένη πρόθεση της πλευράς Μαυράκη για ορισμό επιτροπής αποτελούμενης αποκλειστικά από υπαλλήλους της ΔΕΘ.

Παράλληλα, ο Γιάννης Κωνσταντίνου έκανε λόγο για παράνομη αύξηση κατά 1.700 ευρώ στο μισθό του κ. Μαυράκη, που αναλαμβάνοντας εκτελεστικό μέλος της δ.σ. ενσωμάτωσε στον υπαλληλικό μισθό τις υπερωρίες που διενεργούσε κάνοντας βάρδιες στο πάρκινγκ της οδού Αγγελάκη. Το δ.σ. μάλιστα απέρριψε την εισήγηση Κωνσταντίνου για παράδοξη άυξηση με το σκεπτικό «τόσα θέλουμε να του δίνουμε και καλά κάνουμε».

Ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις Κωνσταντίνου και Μαυράκη, ήταν η χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της ΔΕΘ ως ιδιωτικού και όπως είπε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ, ο κ. Μαυράκης εισηγήθηκε την αγορά δύο νέων υπηρεσιακών οχημάτων γιατί το παρών ήταν παλιό. Ο Γιάννης Κωνσταντίνου αφού εισηγήθηκε όπως λέει να μη γίνει η αγορά αλλά και να πωληθούν τα παρόντα οχήματα, το δ.σ. με απόφαση του είπε ότι απαγορεύεται στον πρόεδρο να εισηγείται θέματα.

Το ραδιόφωνο, η ασφάλιση και το ταμειακό απόθεμα

Μετά από όλα αυτά, ο Γιάννης Κωνσταντίνου ανέφερε και το θέμα της απαίτησης από το δ.σ. της πρόσληψης του Μιχάλη Αλεξανδρίδη στην παραγωγή του ενημερωτικού προγράμματος του ραδιοφώνου της ΔΕΘ, ένα θέμα για το οποίο ο κ. Κωνσταντίνου διαφώνησε για λόγους δεοντολογικούς, αλλά για αυτό το λόγο όπως ανέφερε δέχθηκε σφοδρή επίθεση από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και από μέλη του δ.σ. με ένα από αυτά να είναι κουμπάρος όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ένα ακόμα θέμα που παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ ήταν η προσπάθεια του δ.σ. να ασφαλίσει τα μέλη του για τη ζημία που θα μποούσαν να προκαλέσουν στο ελληνικό δημόσιο τυχόν αποφάσεις τους και προκηρύχθηκε διαγωνισμός, για τον οποίο υπήρξε δημόσια κριτική και έτσι η απόφαση ανακλήθηκε.

Επίσης ένα θέμα για το οποίο ο Γιάννης Κωνσταντίνου κατηγορεί τον κ. Μαυράκη είναι η εισήγηση του εκτελεστικού μέλους για δέσμευση σε ειδικό λογαριασμό ενός ποσού που ήταν όλο το ταμειακό διαθέσιμο της ΔΕΘ, προκειμένου να μην μπορεί να αγγιχθεί από το ελληνικό δημόσιο. Αιτιολογία ήταν η εξασφάλιση αποζημίωσης των εργαζομένων σε περίπτωση που απολυθεί ταυτόχρονα όλο το προσωπικό. Ο κ. Κωνσταντίνου ήρθε αντιμέτωπος με αυτήν την απόφαση γιατί έκρινε σκόπιμο πως έπρεπε να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσαψε και άλλες κατηγορίες στο δ.σ. και στον κ. Μαυράκη για την προσπάθεια πρόσληψης νομικού συμβούλων χωρίς διαγωνισμό, για άσκοπη δαπάνη 10.000 ευρώ για την εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΘ, αλλά και για πολλές άλλες αλόγιστες δαπάνες που αντιστοιχούσαν σε χαμηλότερα ποσά.

«Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτήν την ιστορία και αυτό είναι το μόνο μου μέλημα είναι να μπει ένα μικρό λιθαράκι σε ένα άλλο ήθος που περιμένουν οι πολίτες σήμερα από οποιονδήποτε για λίγο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα», είπε ο Γιάννης Κωνστανίνου, δηλώνοντας μάλιστα ότι η συνείδηση του είναι ήσυχη με βάση τα δικά του πεπραγμένα.

http://spnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Se ligo poli oles tis DEKO symvenoun antistoixa gegonota me tous volemenous kai exontes stisi to sistima tous kai ekeinous 'pou pane na xalasoun tin piatsa'. To idio symperasma evgala kai ego doulevontas san ypsilovathmo stelexos etairias epi 7 xronia eos otou ta vrontiksa kai ksanaefiga sto eksoteriko.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *