Ας μην ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα στην Αυτοδιοίκηση.

H τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική, η διαχείριση σημαντικών κομματιών του ΕΣΠΑ, το περιβάλλον και οι …
υποδομές είναι μόνο μερικοί από τους κρίσιμους τομείς στους οποίους η Περιφέρεια απέκτησε νέες αρμοδιότητες και περισσότερες ευθύνες, με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Μια μεταρρύθμιση που συνέπεσε χρονικά με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, την περικοπή πόρων, αλλά και τη δραστική αύξηση των αναγκών των πολιτών σε κοινωνικές παροχές. Παροχές που το κράτος δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει για τους πολίτες, καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κρατήσει σε ανεκτό επίπεδο, προκειμένου να μην καταρρεύσει εντελώς ο κοινωνικός ιστός.

Οι περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που ξεπερνούν το 60%, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που έχει σχεδόν μηδενιστεί, η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) που έχει ουσιαστικά παγώσει, τα προνοιακά επιδόματα, οι μεταφορές μαθητών και άλλες μεταβιβαστικές πληρωμές βρίσκονται σε δραματικά οριακό σημείο.

Το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που δεν μπορεί να οργανώσει οικονομικά και αποδοτικά τη λειτουργία του, που δημιούργησε τα μεγάλα ελλείμματα και τα χρέη. Όχι η Αυτοδιοίκηση που, ενώ είχε τη μικρότερη ευθύνη, επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος.

Το κεντρικό πολιτικό σύστημα, προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες του, στις πλάτες άλλων. Στις δικές μας πλάτες. Να μας μεταβιβάσει ευθύνες, προβλήματα και χρέη και να μας καταστήσει συνυπεύθυνους στα μάτια των πολιτών. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε να συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια ισότιμα με όλους τους άλλους φορείς του Δημοσίου. Γιατί σήμερα, από τη μια μας μεταβιβάζουν ευθύνες και χρέη, και από την άλλη μας κάνουν περικοπές 60%.

Τα θεσμικά, λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα της Περιφέρειας έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί. Για να ξεπεραστούν όμως χρειάζονται απλές και καθαρές λύσεις, που θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.

Σύμφωνα με την επίσημη Έκθεση του ΟΟΣΑ, το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι 16 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα τελευταία δέκα χρόνια δηλαδή, ανέρχεται σε 160 δις. Όσο το μισό δημόσιο χρέος της χώρας. Ποιός μας εμπόδισε όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία; Ποιό αόρατο χέρι αντιστέκεται και εμποδίζει κάθε προσπάθεια για εξορθολογισμό και διαιωνίζει ένα αντιπαραγωγικό και αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης;

Σίγουρα δεν είναι η Αυτοδιοίκηση που δημιούργησε και εξέθρεψε αυτό το μοντέλο. Άλλοι νομοθετούν.

Το Κράτος πρέπει να εμπιστευθεί και να προστατεύσει την Αυτοδιοίκηση. Συνεργασία και συνοχή επιζητούμε. Καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις για όλα τα θέματα και, μέχρι να τις αποδεχθεί ένας Υπουργός, φεύγει και έρχεται άλλος. Ζητάμε ταχύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ας μας λύσουν τα χέρια από τα προβλήματα και να είναι σίγουροι ότι η Αυτοδιοίκηση θα καταφέρει πολύ περισσότερα πράγματα.

Αναλάβαμε τη διαχείριση του ΠΕΠ (και όχι του συνόλου του ΕΣΠΑ όπως πολλοί νομίζουν) και, σε ένα μόλις χρόνο και στη χειρότερη οικονομική συγκυρία, πολλαπλασιάσαμε την απορροφητικότητά του.

Αντίστοιχα, τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζονται τα Υπουργεία, είναι ανενεργά εδώ και τρία χρόνια. Το Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με απορρόφηση που δεν ξεπερνάει το 10%, το Πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης και του Περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΡΑΑ) με 18%. Αντίστοιχους ρυθμούς απορρόφησης εμφανίζουν τα Προγράμματα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» και «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με ρυθμό μεταξύ 21% και 22%. Και μας παίρνουν και ώριμα έργα και τα εντάσσουν στα δικά τους προγράμματα, για να αυξηθεί η δική τους απορροφητικότητα.

Είναι κρίσιμος ο ρόλος που παίζουν οι Περιφέρειες για την τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τα έργα που εκτελούν ενισχύουν την πραγματική οικονομία και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες. Για να πετύχουμε απαιτείται πολιτική βούληση, κοινωνική ομοψυχία και συνοχή.

Πρόσφατα, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ομόφωνα ενέκρινε το αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Πολιτεία και που, αν δεν λύσουμε άμεσα, η κατάσταση σε δύο χρόνια θα φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Την πρότασή μας υιοθέτησε και η Κυβέρνηση, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της τελευταίας Διυπουργικής σύσκεψης. Ήταν η καλύτερη απάντηση της Αυτοδιοίκησης προς το Κράτος, που απέδειξε ότι με καλή διάθεση, συνεννόηση και συστηματική δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Αποδείξαμε, για μια ακόμη φορά, με το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ότι βάζουμε πλάτη στα προβλήματα. Το κόστος μεταφοράς θα μπορούσε να είναι μειωμένο κατά 50% αν υπήρχε διαφορετική διαδικασία. Είναι αναγκαίες όμως οι βαθιές τομές και οι αλλαγές.

Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έμεινε στη μέση. Δεν συνεχίστηκε και στο υπόλοιπο Κράτος και κάποιοι ευθύνονται για αυτό. Ας μην ψάχνουν λοιπόν το εξιλαστήριο θύμα στην Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Με θυσίες, περικοπές και δραστικές μειώσεις σε όλα τα επίπεδα. Από εδώ και πέρα κάθε ευρώ που θα αφαιρείται από την Αυτοδιοίκηση, θα θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της. Αν έχουν συναίσθηση τί θα σημαίνει αυτό για την κοινωνία και την εξυπηρέτηση των πολιτών, τότε δεν θα το κάνουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *