Σχέδια αποσταθεροποίησης ή πόλεμος συμφερόντων;

Γράφει ο Χρίστος Βαχτσιαβάνος

Την τελευταία εβδομάδα πολλά «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας, και έκτοτε όλο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφεται προς αυτά. Πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα, λίστες πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, ακόμα και. σχέδια πραξικοπήματος που απετράπησαν πέρυσι.

Σε μια περίοδο όπου τα νέα οικονομικά μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν σε λίγες μέρες θα έπρεπε να κυριαρχούν στη δημοσιογραφική -και όχι μόνο- επικαιρότητα, όλοι επιδίδονται σε ….
ένα κυνήγι φαντασμάτων που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, αλλά, ακόμη χειρότερα, θέτει και σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας και της Δημοκρατίας.

Το πολίτευμά μας κλονίζεται συθέμελα από τη στιγμή που αμφισβητείται η πολιτική, δημοσιογραφική και δικαστική αξιοπιστία, δηλαδή τρεις από τους πυλώνες του. Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της απαξίωσης αυτών των εξουσιών. Η κοινή γνώμη, λογικά, αναρωτιέται και αμφιβάλλει, τη στιγμή που βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της ένας πρωτοφανής «πόλεμος».

Μ.Μ.Ε. που αποκαλύπτουν σκάνδαλα με στόχο να πλήξουν συγκεκριμένα πρόσωπα ή επιχειρηματικούς αντιπάλους, παρουσιάζοντας την ίδια είδηση από διαφορετική σκοπιά το καθένα, και φέρνοντας στο φως, με μεροληπτικό τρόπο, τα στοιχεία που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, μόνο τη δημοσιογραφία δεν τιμούν. Πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα, και διαρρέοντα, εκ της Δικαιοσύνης, δημοσιεύματα, που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις, και τίποτα παραπάνω, μόνο ερωτήματα προκαλούν.

Για ποιο λόγο δημοσιεύονται αυτήν την περίοδο, λόγου χάρη, ονόματα πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ; Ποιος ο σκοπός της αποκάλυψης αυτών των ονομάτων και ποιος γνωρίζει, εκ του ασφαλούς, αν τα ονόματα αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που πραγματικά ελέγχονται; Γιατί πρέπει να βλέπει το φως της δημοσιότητας μια λίστα που δεν αποδεικνύει τίποτα επιλήψιμο για κανέναν, πέραν του ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει τους πολιτικούς (κάτι αυτονόητο και θεμιτό από όλους);

Μέσα σε μια βδομάδα έχει βγει στη δημοσιότητα καθετί παραπλανητικό, αλλά την ίδια στιγμή και επικίνδυνο (χωρίς να θέλουμε να θεωρήσουμε όλα τα δημοσιεύματα ψευδή και ανακριβή). Οι πολίτες που προσβάλλονται έντονα από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, και ανησυχούν ιδιαίτερα και για τα νέα μέτρα που αναμένονται να ψηφιστούν, αποπροσανατολίζονται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα, και, εύλογα, δημιουργείται η εντύπωση μιας γενικευμένης σήψης που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Από μεροληπτικά δημοσιεύματα, σε λίστες χωρίς ουσία, και από εκεί σε θεωρίες πραξικοπημάτων, λοιπόν. Ο «πόλεμος» μόλις ξεκίνησε και δε φαίνεται πως θα κοπάσει εύκολα και χωρίς «θύματα» (εξιλαστήρια ή μη). Το ερώτημα είναι: Όλο αυτό το παιχνίδι εξυπηρετεί κάποιο… άνωθεν σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, ή είναι ένας πόλεμος συμφερόντων που βγήκε στην επιφάνεια και παρασέρνει στο διάβα του ένοχους και αθώους, ηθικούς και ανήθικους; Ο χρόνος θα δείξει. Ας ελπίσουμε, μόνο, να μην είναι η χώρα το μεγαλύτερο θύμα αυτής της ιστορίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *