«Η Ισπανία πιθανόν να βγει από το πρόγραμμα για τις τράπεζες στα τέλη του έτους»

Η Ισπανία πιθανόν θα καταφέρει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και να βγει από το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών της με δανεισμό από την…

Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του έτους, όπως εκτίμησε ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Η Μαδρίτη έλαβε περίπου 40 δισεκ. ευρώ το 2012 από το δάνειο το οποίο της προσέφερε η ευρωζώνη για να «διασώσει» τον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και της ένρηξης της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία.

«Η Ισπανία έχει μια πολύ καλή πιθανότητα να βγει από το πρόγραμμα αυτό περί τα τέλη του έτους, χωρίς να υπάρξει μια συμπληρωματική ρύθμιση», επισήμανε ο Ρεν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάταξη της υγείας και της ανθεκτικότητας του ισπανικού τραπεζικού τομέα και άρα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας» στη χώρα αυτή, προσέθεσε ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομίας.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το πάγωμα του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι προσκόπτουν την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ιδίως στις οικονομίες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *