Αυτή είναι η μυστική συμφωνία Παπακωσταντίνου- Ευρώπης για την εκποίηση

Του Κώστα Βασιλειάδη

Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για εκποίηση δημόσιας περιουσίας, μέχρι 50 δις, είναι απολύτως ακριβής…
Επίσης η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΚΤ στην Τρόικα, Σαρβάζ Ντερούζ, στη συνέντευξη τύπου την προηγούμενη Παρασκευή, όπου έθεσε πρώτος το θέμα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας και Γης , άμεσα και όχι στην αναπτυξιακή ή επενδυτική βάση, ούτε ατυχής αλλά ούτε και τυχαία ήταν.

Πίσω από όλα αυτά και το σκηνικό έντασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται μια «μυστική συμφωνία», που συνυπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους προϊσταμένους των εκπροσώπων της Τρόικας, στο ευρωπαϊκό επίπεδο μάλιστα και όχι σε σχέση με το ΔΝΤ.

Στον κ. Παπακωνσταντίνου, που έχει την εξουσιοδότηση σύμφωνα και με τη Μνημονιακή συμφωνία, να δεσμεύει το ελληνικό κράτος, ετέθη από την Ευρώπη ένας συγκεκριμένος εκβιασμός.

Για να υπάρξει η εθελουσία ανταλλαγή ομολόγων, με διαγραφή μέρους των χρεών, επιμήκυνση και εκλογικευμένο επιτόκιο, σε χρόνο μάλιστα πριν την δημιουργία του EFSF ή του ESM, του ζητήθηκε να δεχθεί η Ελλάδα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της (συμμετοχές σε ΔΕΚΟ ή εισηγμένες, ακίνητα, Γή, λιμάνια, αεροδρόμια), μέχρι του ποσού των 50 δις ευρώ. Ουσιαστικά του ζητήθηκε ένας ισολογισμός. 50 δις ευρώ περίπου θα ήταν η μείωση του χρέους από την ανασυγκρότηση του χρέους ή μείωση του σε επίπεδο 25- 30 % του ΑΕΠ, της χώρας 50 δις ευρώ εκποίηση δημόσιας περιουσίας , σε υποτιμημένη αξία όπως η σημερινή. Γιατί στην περίπτωση που υπήρχε ανταλλαγή ομολόγων, διαγραφή μέρους του χρέους και επιμήκυνση η αξία της δημόσιας περιουσίας, όπως και οι συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες ή όχι επιχειρήσεις , θα αποκτήσουν πολλαπλάσια αξία.

Του προτάθηκε μάλιστα ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεσμευθεί με αναθεωρημένο Μνημόνιο στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της, Κομισιόν και ΕΚΤ (η οποία διατηρεί μεγάλο μέρος των κρατικών ομολόγων της Ελλάδος), θα μπορούσε να διοχετευθεί κεφάλαιο για την εξαγορά και την αντικατάσταση ομολόγων, με τιμές αγοράς και όχι ονομαστικές, από κεφάλαιο του υπάρχοντός μηχανισμού στήριξης του ESFS. Ζητήθηκε δηλαδή για μια ακόμη φορά από την Ελλάδα και τον πάντα «πρόθυμο» υπουργό Οικονομικών , να επαναληφθεί , ότι και τον Μάιο του 2010, για το Ελληνικό Ζήτημα. Να δεσμευθεί η Ελλάδα, με Μνημόνιο διακριτό, πολύ πιο δυσμενών όρων και προϋποθέσεων, απ΄ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως και το 2010 υπέγραψε πολύ πιο δυσμενές Μνημόνιο που αφορά μόνον την ίδια, ελάχιστα 24ωρα, πριν την Ευρωπαϊκή Συμφωνία στήριξης, στην οποία εντάχθηκε για παράδειγμα η Ιρλανδία. Έτσι και τώρα πιέζεται να δεσμευτεί, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, πριν τις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου.

Στις τελευταίες πολύωρες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών , το αντικείμενο δεν ήταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις όπως διέρρευσε στους δημοσιογράφους το γραφείο υπουργού, αλλά ακριβώς ο συγκεκριμένο ς χειρισμός, αλλά και οι στηρίξεις που θα είχε στη συνέχεια πολιτικά και προσωπικά ο κ. Παπακωσταντίνου, με δεδομένο ότι πολύ ισχυροί υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, διαφωνούσε και διαφωνεί με την παρουσία της Τρόικας , ως Ύπατης Αρμοστείας και μάλιστα στη συνάντηση που είχε , στο πλαίσιο της συνεργασίας μαζί τους για θέματα του τομέα του, τους ζήτησε να περιορισθούν στον συμβατικό τους ρόλο.

Στο επίπεδο αυτό επελέγη από το επικοινωνιακό επιτελείο της Τρόικας να υπάρξει κρίση, μέσω των δηλώσεων Ντερούζ, ώστε να μπει στο τραπέζι το θέμα της εκποίησης περιουσίας, τιμήματος 50 δις, αφού ένα τέτοιο θέμα δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ούτε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί εξαιτίας της συναίνεσης σε μια τέτοια εξέλιξη εκποίησης του μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας, να βρίσκεται απομονωμένος, του δόθηκαν όμως οι εγγυήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, επιβίωσης του. Οι εγγυήσεις αυτές συσχετίζονται με ομάδες συμφερόντων στο εσωτερικό της Ελλάδος, που στο πλαίσιο που δημιουργείται θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα βασικές προτεραιότητες τους και βεβαίως στηρίζουν τον πολιτικά απομονωμένο υπουργό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πέραν του «μυστικοσύμβουλου» της Τρόικας ΣΕΒ : Τράπεζες( επιπλέον κρατικές εγγυήσεις 30 δις ευρώ), Κατασκευαστικές (προεξόφληση των εσόδων από τα διόδια- και των υπό κατασκευή δρόμων- για 25 χρόνια), Παίγνια( ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ, πέραν του ίντερνετ , σε σημερινές τιμές), Ενεργειακές ( ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αξιοποίηση των ορυκτών στη συνέχεια), Real Estate ( πώληση δημόσιας Γης , πριν χαρτογραφηθεί και αξιολογηθεί με πληρότητα, σε συνθήκες πλήρους υποτιμητικής κερδοσκοπίας όπως οι σημερινές). Πέραν των συγκεκριμένων υπάρχουν και συμφέροντα ελληνικά και ξένα που συσχετίζονται με την βίαιη πώληση όλων των συμμετοχών του δημοσίου σε εισηγμένες ή μη , κερδοφόρες ή ζημιογόνες , εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα ( μεταξύ αυτών ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ, αστικές συγκοινωνίες, ΟΣΕ , ΟΤΕ κλπ).

Τα ευρωπαϊκά οικονομικοεπιχειρηματικά λόμπυ πάντως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα νησιά, που θα μπουν στο πρόγραμμα , με το κάθε άλλο παρά τυχαίο ποσοτικό στόχο των 50δις ευρώ και όχι λίστας περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς πώληση. Όσο πιο υποτιμημένα τόσο πιο πολλά προς εκποίηση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

16 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΙΓΗΡΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΛΑ…..
  ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
  ΤΣΑΚΩΘΕΙΤΕ
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ
  ΕΧΘΡΟΙ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΟΙ………..

  Reply
 2. Ανώνυμος

  AYTΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.
  ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΠΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ BLOGS ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΤΕ?? ΓΙΑΟΥΡΤΟΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΤΕ??
  ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΟΤΟΥΛΕΣ.
  ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ ΣΤΟ INTERNET.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  2.46
  Αποκλείεται γενικά να είσαι ένας "κοπρίτης" οπως λες… Μάλλον πλακίτσα κάνεις για να δεις αντιδράσεις!! Αυτό γιατί δεν πιστεύω πως αυτή η μερίδα των ανθρωπων σερφάρουν σε τέτοια blog…

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS ZITO O HROAS KOLOKOTRONIS ZITO HROAS O PALEOKOSTAS

  Reply
 5. Ανώνυμος

  2:37 π.μ.

  Ειμαι ένας απ' τους κοπρίτες του Πάγκαλου…
  Αύριο υποτίθεται δουλεύω, αλλά ακόμη ψωλάρω στο net…
  Θα πάω στη δουλειά καιτά τις 10 και 1 το πολύ την έκανα…

  Α ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!
  Θα μας "τα" κάνετε αέρα…
  ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ!!!!!!!

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΑΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΞΕΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 60.000 ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΚΟΛΙΤΑΡΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΛΙΠΟΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΧΑΡΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΝΙΖΟΥΜΕΤΑ ΚΟΥΖΙΝΟΜΑΧΑΙΡΑ…

  Reply
 7. Ανώνυμος

  όλο για κρεμάλες και σχοινιά ακούω, μήνες τώρα…
  αλλά όλα στα λόγια μένουν…. βαρέθηκα τα ιδία και τα ίδια..,
  κάτι ποιο πρωτότυπο????

  μη δίνετε υποσχέσεις που δε προκειτε να πραγματοποιηθούν!

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Ανακοίνωση εξέδωσε η «Θύρα 4», στην οποία αναφέρει ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πρέπει να μάθει τι εστί λαός του ΠΑΟΚ, ενώ κάνει λόγο και για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

  Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την Πέμπτη στην Τούμπα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το γήπεδο αναμένεται να είναι γεμάτο από τους φιλάθλους του «Δικεφάλου» του Βορρά. Άλλωστε θέλουν να δείξουν στους Ρώσους τι εστί λαός του ΠΑΟΚ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «Θύρας 4», που κάνει λόγο και για τον αγώνα της 22ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Θύρας 4»

  «Στη Νέα Σμύρνη ο ΠΑΟΚ έκανε μία κακή εμφάνιση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει με 1-0 από μία από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Δεν μπορέσαμε να φορτσάρουμε σε κανένα σημείο του αγώνα, ενώ και οι ευκαιρίες που δημιουργήσαμε ήταν ελάχιστες.

  Ο διαιτητής θα μπορούσε να δώσει και σε εμάς ένα πέναλτι, αλλά στην καλύτερη να παίρναμε μία ισοπαλία με βάση την εικόνα που δείξαμε. Έχουμε μείνει πολύ πίσω από την κορυφή και αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους (παραπάνω αγώνες σε σχέση με πέρυσι, ελλειπές ρόστερ, καλή πορεία στην Ευρώπη, προσήλωση στο μεγάλο στόχο της χρονιάς που είναι η κατάκτηση του κυπέλλου).

  Ελπίζουμε ότι στα πλέι οφ θα είμαστε αυτοί που πρέπει. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στον κόσμο του ΠΑΟΚ που ήταν στο γήπεδο, παρ’ όλες τις μεθοδεύσεις της αστυνομίας και της ΠΑΕ Πανιώνιος.

  Επόμενος αντίπαλος η Καβάλα στην Τούμπα, αφού ο αγώνας με τον Εργοτέλη θα γίνει αργότερα. Την Πέμπτη θα δούμε στην Τούμπα άλλο ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ματς και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ωθήσουμε τους παίκτες στη νίκη και για να μάθουν και οι Ρώσοι τι εστί λαός του ΠΑΟΚ».

  Reply
 9. Ανώνυμος

  ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
  ΚΙ ΑΝ ΠΛΗΘΟΣ Τ'ΑΣΧΗΜΑ, ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Τ'ΑΔΕΙΑ ΑΦΕΝΤΕΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ,ΜΙΑ ΨΥΧΗ, ΦΤΑΝΕΙΣ ΕΣΥ,ΕΓΩ ΦΤΑΝΩ, ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ.ΕΝΑΣ ΦΤΑΝΕΙ

  Reply
 10. Ανώνυμος

  Χωρίς τρεις από τους καλύτερους παίκτες υπάρχει περίπτωση να παραταχθεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον αγώνα της Πέμπτης εναντίον του ΠΑΟΚ καθώς Λοβ, Χόντα και Γκονζάλες ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα.
  Ανησυχία επικρατεί στο στρατόπεδο της ΤΣΣΚΑ, καθώς τρεις από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα στις προπονήσεις των τελευταίων ημερών.

  Ο Λοβ, ο Χόντα και ο Γκονζάλες είναι οι παίκτες που η συμμετοχή τους έχει τεθεί εν αμφιβόλω και το αν θα χρησιμοποιηθούν και για πόσο στον αγώνα της Τούμπας, θα αποφασιστεί μια μέρα πριν το ματς.

  Αυτά σίγουρα είναι καλά νέα για τον δικέφαλο, καθώς ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν είναι πολύ πιθανό να είναι επηρεασμένοι από την αποχή από τις προπονήσεις. Αυτό βέβαια δεν κάνει καθόλου πιο εύκολη την αποστολή του ΠΑΟΚ καθώς η ΤΣΣΚΑ διαθέτει πολλές και καλές εναλλακτικές λύσεις.

  Reply
 11. Ανώνυμος

  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΚΗ, ΘΑ ΦΑΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΛΟΣ! ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΓΑΜΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ? ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ…..
  ΓΡΑΒΑΤΑ-ΘΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ….

  Reply
 12. Ανώνυμος

  Τέρμα τα αστειάκια. Το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει με ένα 10%. Oύτε τα ΜΑΤ, ούτε ο Ευρωστρατός σώζει την δοσίλογη κυβέρνηση. Καλό θα είναι τα ΠΑΣΟΚόσκυλα που γλύφουν και τα κοκκαλάκια της δύσμοιρης Ελλάδας να ετοιμάζονται για τρέξιμο. Από συνδικαλιστές έως δημοσιογράφους που λατρεύουν το Πράσινο χρώμα και παλεύουν για να το διατηρήσουν στην εξουσία με κάθε χουντικό μέσο, μια λέξη μόνο ΤΡΕΞΤΕ…..

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *