Το Δημόσιο στο επίκεντρο της συμφωνίας με τους εταίρους – Ποιες αλλαγές θα προωθήσει η κυβέρνηση

Οι αλλαγές στο Δημόσιο όπως τις έχουν περιγράψει ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο… αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος
Κατρούγκαλος θα βρίσκονται στο επίκεντρο της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που με βάση τη συμφωνία του Eurogroup θα παραδώσει η χώρα στους εταίρους μας έως τη Δευτέρα. Ήδη σχετική αναφορά γίνεται στο κείμενο συμφωνίας του Eurogroup περιγράφοντας και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν. Συγκεκριμένα στη συμφωνία αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.»

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, τις εξαγγελίες των υπουργών αλλά και τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr:

-Η επαναπρόσληψη των 2.890 υπαλλήλων θα γίνει καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν συνιστά μονομερή ενέργεια λόγω του ότι δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος (σ.σ. σχετικές δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης). Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση είναι τα περίπου 22,8 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει να καλυφθούν από τη μείωση των συμφωνημένων με τους εταίρους 15.000 προσλήψεων για το 2015.

-Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση θα γίνουν με βάση την αρχή της συμμετοχής αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου των υπαλλήλων

-Σε πρώτη φάση θα γίνουν μικρές αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων που θα επαναφέρουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σε δεύτερη που είναι πιθανόν να επισπευσθεί κατά ένα μέρος, καθώς η παρούσα συμφωνία αφορά το τετράμηνο έως το τέλος Ιουνίου, η δεύτερη φάση του σχεδίου Κατρούγκαλου με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες κάθε υπουργείου και θα δημιουργηθούν περιγράμματα θέσης, ενώ θα θεσμοθετηθεί και νέο σύστημα αξιολόγησης.

-Θα καταπολεμηθούν χωρίς καμία επιείκεια φαινόμενα διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *