Θρησκευτικά και συνωστισμένα βέλη

Σήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του εθνοϊερομάρτυρος μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και «των συν αυτώ αναιρεθέντων μαρτύρων» του 1922. Κι όμως τέτοια ημέρα αναγκαζόμαστε να….
ασχοληθούμε με τις κραυγές των οπαδών του «συνωστισμού» κατά της ελληνορθόδοξης παιδείας μας. Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το Νέο Λύκειο είδαμε ότι εκπρόσωποι μειοψηφικών ομάδων έχουν πεισματικά ξεκινήσει μία επίθεση εναντίον των ψυχικών και πολιτιστικών ριζών μας, που είναι τόσο απαραίτητες για να ανορθωθούμε και πάλι ως έθνος. Καταθέτω μερικές ιστορικές και νομικές επισημάνσεις ως ταπεινό μνημόσυνο στους μαρτυρικούς νεκρούς της μικρασιατικής τραγωδίας.

Το κράτος αυτό, το οποίο δίνει μισθό και δικαίωμα λόγου στην εκπρόσωπο του «συνωστισμού», ιδρύθηκε έπειτα από αγώνες και θυσίες ανθρώπων με ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δίδασκε ότι σκοπός του σχολείου είναι να μαθαίνουμε τι είναι ο Χριστός, η Παναγία και οι άγιοι. Ο άγιος Γρηγόριος Ε΄, προτού εκλεγεί Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ήταν μητροπολίτης Σμύρνης. Σε εγκύκλιό του προς τα σχολεία προέτρεπε να έχουμε χριστιανούς ελληνίζοντες ως προς τη γλώσσα και Ελληνες χριστιανίζοντες ως προς τα ήθη. Ο πρώτος κυβερνήτης μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ζήτησε από τον λόγιο Ανδρέα Μουστοξύδη να συντάξει μία σύνοψη ορθόδοξων προσευχών για τους μαθητές των σχολείων και θεωρούσε την ορθόδοξη πίστη θεμέλιο της παιδείας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία ανήκουμε, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους να καθορίσει το περιεχόμενο της παιδείας. Πάντως στα σχολεία για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ε.Ε. διδάσκεται μάθημα Θρησκευτικών ομολογιακού περιεχομένου και όχι θρησκειολογικού, όπως θα ήθελαν οι ψευδοπροοδευτικοί. Στη Γερμανία το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό βάσει του Συντάγματος. Στις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία κ.α. το μάθημα θεωρείται απαραίτητο και διδάσκεται με βάση την επικρατούσα θρησκεία. Σε πολλές χώρες που απηλλάγησαν από τον κομμουνισμό τα ορθόδοξα Θρησκευτικά αντικατέστησαν το μάθημα αθεϊσμού!

Η απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομολογία, ορίζει ότι από το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσονται μόνον οι αποδεδειγμένα αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι, το δε περιεχόμενό του πρέπει να είναι ορθόδοξο χριστιανικό.

Ο Χρυσόστομος Σμύρνης θυσιάστηκε διότι είχε ελληνορθόδοξη και όχι πολυπολιτισμική παιδεία!

Κωνσταντίνος Χολέβας

http://www.dimokratianews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *