«Οικονομικός πόλεμος» Δύσης-Ιράν

«Οικονομικός πόλεμος» Δύσης-ΙράνΜιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη χθες, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες διεξάγουν έναν οικονομικό «πόλεμο» σε …….
παγκόσμια κλίμακα εναντίον του Ιράν για να το κάμψουν.

«Ο εχθρός επέβαλε κυρώσεις στις πωλήσεις πετρελαίου. Μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχονται από το πετρέλαιο. Και ακόμη χειρότερα επέβαλε κυρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές ώστε ακόμη κι αν πουλήσουμε πετρέλαιο να μην μπορούμε να φέρουμε τα χρήματα στη χώρα. Είναι ένας κρυφός και σφοδρός πόλεμος σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ.

«Οι φίλοι μας στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν προσπαθούν και βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Είναι μια μάχη. Οι Δυτικοί πέτυχαν να μειώσουν λίγο τις πωλήσεις του πετρελαίου μας, αλλά θα το αντισταθμίσουμε. Είναι μια μάχη», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει προσφέρει αρκετό σκληρό νόμισμα για να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές.

«Ο εχθρός πιστεύει ότι μπορεί να κάμψει την αντίσταση του ιρανικού λαού, αλλά κάνει λάθος», επεσήμανε ο Αχμαντινετζάντ.

Το ιρανικό ριάλ σημείωσε χθες νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, όμως στη συνέχεια ανέκαμψε λίγο, ενώ χθες το μεσημέρι, η ισοτιμία του ριάλ έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν στο 35.500 προς 1, σύμφωνα με οικονομικούς ιστότοπους.

Εξάλλου ο Αχμαντινετζάντ υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα παρά τις οικονομικές πιέσεις και κυρώσεις.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να πιέσουν το Ιράν κάνουν λάθος και πρέπει να αλλάξουν στάση. Δεν είμαστε ένας λαός που θα υποχωρήσει στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος», κατέληξε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *