Αμφίβολη η συμμετοχή της Ιταλίας στην επόμενη δόση για την Ελλάδα

Η αύξηση του κόστους δανεισμού στα επιτόκια της Ιταλίας μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την συμμετοχή της στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο, αναφέρουν αξιωματούχοι της….
Ευρωζώνης.

Σε τηλεφωνική διάσκεψη των αξιωματούχων της Ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα της επόμενης δόσης του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, η Ιταλία είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την “step-out” επιλογή τον Σεπτέμβριο αν τα κόστη δανεισμού της αυξηθούν περισσότερο από ότι εκείνα για την Ελλάδα.

«Δεν έχουν αποφασίσει για το τι θα πράξουν» είπε στο Reuters πηγή της Ευρωζώνης που έχει γνώση των λεπτομερειών της σύσκεψης.

Σύμφωνα με την συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μια χώρα της οποίας το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο από εκείνο της χώρας στην οποία δανείζει τα χρήματα (στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα)μ μπορεί είτε να μην συμμετέχει και να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα άλλες χώρες για να καλύψουν το μερίδιο της είτε να ζητήσει αποζημίωση από τους άλλους εταίρους έτσι ώστε να μην έχει κόστος.

Οι πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η απόφαση της Ιταλίας δεν θα είναι άμεση αλλά θα παρθεί την περίοδο της εκταμίευσης.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 5,8 δις. ευρώ από την Ευρωζώνη και 2,2 δις. ευρώ από το ΔΝΤ, πιθανώς στις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης η εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα θα οργανωθεί από τον EFSF, o οποίος θα αντικαταστήσει τα διμερή δάνεια στα οποία βασίζονταν μέχρι τώρα η Ελληνική χρηματοδότηση. Πάντως αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τονίζουν στο Reuters ότι είναι πιθανόν λόγω των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων να ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα για την 6η δόση.

http://www.newscode.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *