Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κρήτη που οδηγούν στον Αριστοτέλη

Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην Ιερά Μονή Κουδουμά. Όπως παρουσιάστηκε σήμερα στο….

πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης οι αρχαιολόγοι φαίνεται πως βρέθηκαν μπροστά σε ένα βιβλιογραφικό εργαστήριο, που παρόμοιο του δε έχει βρεθεί ξανά στον Ελλαδικό χώρο.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν η Αριστοτελική φιλοσοφία ήταν γνωστή στο νησί της Κρήτης κατά τον 14ο αιώνα και είχε ως κέντρο το Μετόχι των Τριών Ιεραρχών Λουσουδίου, της Ι. Μονής Κουδουμά, κοντά στο χωριό Καπετανιανά,κάτω από το Όρος Κόφινα.
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ψυλλάκης με κεντρικούς ομιλητές τον Αθανάσιο Παλιούρα, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο. Αρχικά, ο Σεβασμιότατος υπογράμμισε το γεγονός πως η μονή Κουδουμά χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την ανασκαφή της μονής, ενώ κατόπιν, ο καθ. Παλιούρας τόνισε την σημασία της ανασκαφής για το πολιτιστικό επίπεδο της Κρήτης και την λογοτεχνική της παράδοση.
Την συγκεκριμένη μονή ίδρυσε ο Ιωσήφ Φιλάγρης (γεν. 1330/35). Ο ίδιος ήταν αριστοτελιστής διδάσκαλος και χρησιμοποίησε την μονή ως διδασκαλείο για την διάδοση της αριστοτελικής φιλοσοφίας, χώρο αντιγραφής χειρογράφων του φιλοσόφου και επίσης, ως χώρο διάδοσης της ελληνικής γλώσσας. Κατά την ενετική περίοδο η διάδοση της ελληνικής γλώσσας των αρχαίων φιλοσόφων και η διδασκαλία τους, ήταν θέμα απαγορευμένο από την Καθολική εκκλησία. Ο Ιωσήφ Φιλάγρης άσκησε αντιρρητική στάση απέναντι στην Καθολική εκκλησία διαδίδοντας τον Αριστοτέλη στους μαθητές τους. Ο καθηγητής κος Παλιούρας υπογράμμισε το γεγονός πως διασώζεται έως τις μέρες μας το Scriptorium της μονής, δηλαδή ο χώρος όπου αντέγραφαν οι μαθητές τα χειρόγραφα. Η σχολή των αντιγραφέων του άκμασε από το 1350-1650, κάτι το οποίο σημαίνει τρεις αιώνες εργασίας πάνω στο Αριστοτελικό corpus. Η όλη εργασία της σχολής του Φιλάγρη τον κατέστησε τον τρίτο μεγαλύτερο σχολιαστή του Αριστοτέλη παγκόσμια.
Όλα αυτά παρουσιάστηκαν στον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος δήλωσε πως η περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει το εγχείρημα της ανασκαφής της Μονής, ενώ ο κ. Ψυλλάκης τόνισε την σημασία της διάσωσης της παράδοσης μας, καθώς μπορεί να μας οδηγήσει σε τόσο σημαντικά ευρήματα.

prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *