Καρότο η τετραετία, μαστίγιο τα πρόσθετα μέτρα

Προχωρά η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Τρόικας στόχο την τετραετία για την εφαρμογή των μέτρων αλλά με πρόσθετα μέτρα για το 2012, και πακέτο μέτρων ύψους 9,2 δισ το 2013.

Ανοιχτό παραμένει σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το θέμα των νέων ανατροπών στην αγορά εργασίας, αλλά και της εφεδρείας. Έρχονται μπροστά οι φοροαπαλλαγές, κόβονται και …..
άλλο οι δημόσιες επενδύσεις.

Αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το σύνολο των μέτρων που θα απαιτούνταν να ληφθούν στη διετία 2013-2014, αν δηλαδή δεν υπήρχε επιμήκυνση στην εφαρμογή του μνημονίου είναι 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, πλέον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές γίνεται για περίοδο τετραετίας και οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα προσαρμοζονται αναλόγως:

Για το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει στο 0, έναντι στόχου για 1,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού)

Για το 2014 διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ και σταδιακά φτάνει έως το 4,5% του ΑΕΠ το 2016, αντί για το 2014 που προβλεπόταν προηγουμένως.

Το κορυφαίο στέλεχος εξηγεί ότι ναι μεν δεν υπάρχει επίσημη απόφαση των δανειστών αλλά παρόλα αυτά είναι το μόνο σενάριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι, συνεχίζει ο ίδιος, τα μέτρα της διετίας παραμένουν σε 13,5 δισ. και όχι σε 18 δισ. μέτρων που θα ήταν αναγκαία αν έπρεπε να επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014. Τα “καλά” νέα όμως σταματούν εδώ, σύμφωνα με πληροφόρηση του capital.gr

Η “τρύπα” 1 δις. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, η οποία αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες και θα έχει «ουρές» και τα επόμενα χρόνια φέρνει νέα μέτρα. το 2012. Θα κοπούν και άλλο οι δημόσιες επενδύσεις, έρχεται πιο κοντά η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ενδεχομένως να ισχύσουν και από εφέτος. Αναζητούνται και άλλα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα του 2012 με μόνη θετική εξέλιξη μεγαλύτερα έσοδα από τους ΟΤΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *