Όλοι το προτιμούν ζεστό!

Την ώρα που 6 στους 10 πολίτες θα υποφέρουν και φέτος από το κρύο εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που εξαντλείται σε επιδόματα…

κατανάλωσης πετρελαίου, εκπόνηση μελετών και ανεπαρκών μέτρων… αστυνομικού χαρακτήρα, η Greenpeace μαζί με πολίτες από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν δράση και δίνουν το παράδειγμα. Μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σχολείου που σήμερα είναι ενεργειακό ‘σουρωτήρι’, όπως εκατομμύρια άλλα κτίρια στην Ελλάδα, αποστέλλεται ένα μήνυμα προς κάθε (πολιτική) κατεύθυνση: τον χειμώνα, όλοι προτιμούν το σπίτι τους ζεστό.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στους Στρόπωνες Εύβοιας, που θα υλοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και την υποστήριξη του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, δείχνει τη λύση στο πρόβλημα σε μία χώρα όπου εκατομμύρια πολίτες δεν διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα για να ζεσταθούν αυτό τον χειμώνα. Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει το παράδειγμα της κοινωνίας, τότε μέσα από ένα μαζικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισαγωγές πετρελαίου, να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει βιώσιμες επενδύσεις και φυσικά να προστατεύσει το περιβάλλον.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε:

«Μέχρι σήμερα η κοινωνία μας ανεχόταν τη διαιώνιση του προβλήματος. Φτάνει πια. Αντί να επιδοτούμε την πετρελαϊκή βιομηχανία και να αυξάνουμε την εξαγωγή συναλλάγματος για εισαγωγές πετρελαίου, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ενεργειακή φτώχεια. Η κοινωνία αναλαμβάνει δράση. Η κυβέρνηση ή θα ακολουθήσει το θετικό παράδειγμα των πολιτών και της κοινής λογικής προς την εξοικονόμηση ενέργειας ή θα μείνει κολλημένη σε ένα βρώμικο παρελθόν με χρέη, δυστυχία και ενεργειακή φτώχεια».

Ο κ. Γιάννης Μπουροδήμος, δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, δήλωσε:

«Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και κοινωνικής όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, θεωρούμε χρέος μας απέναντι στους δημότες μας, αλλά κυρίως απέναντι στη νέα γενιά, να βάλουμε ως δήμος ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα κατά της κλιματικής υποβάθμισης και της ενεργειακής φτώχειας, προασπίζοντας την πραγματική ανάπτυξη. Οι δυνατότητες για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη είναι πολλές, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά και, μάλιστα, συλλογική. Και στο σημείο αυτό θέλω προσωπικά να δεσμευθώ ότι το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Στροπώνων αποτελούν μόνο την αρχή. Με τη συμπαράσταση και τηςGreenpeace αλλά και όλων όσων επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια, θα επιδιώξουμε να δρομολογήσουμε και άλλες πρωτοβουλίες, με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη τόσο της ακεραιότητας του περιβάλλοντος όσο και των δικαιωμάτων του δημότη».

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας ως άμεση πολιτική προτεραιότητα και βασική στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τη νέα δράση της, μέσα από την ιστοσελίδα: www.sxoleiomas.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *