Ηλεκτρονικά η αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ

«Όλα τα είχε η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε». Mε τον τρόπο αυτό εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία σχολιάζουν την …..

χθεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ ότι από την 1η Ιουλίου 2014 η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας θα γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ουρές των ασφαλισμένων που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος ανακοίνωσε χθες ότι από την 1η Ιουλίου 2014 η αίτηση συνταξιοδότησης θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος, ώστε οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να έχουν πλέον την δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης τους και γενικά να αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με την συνταξιοδότησή τους.

Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης εισερχόμενοι στην ειδική εφαρμογή της ιστοσελίδας του ΙΚΑ (www.ika.gr) μέσω των κωδικών που τους έχουν χορηγηθεί από την Εφορία για την είσοδο στο Taxis (κλειδάριθμος). Σύμφωνα με το ΙΚΑ η ηλεκτρονική εφαρμογή θα υποστηρίζει τους ασφαλισμένους με οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης συνταξιοδοτήσεως.

«Πρώτα ίδρυσαν σε κάθε νομό ειδικό κέντρο απονομής συντάξεων, ώστε να εκδίδονται με διαδικασίες – εξπρές οι σχετικές αποφάσεις και αφού είδαν ότι αυτό δεν γίνεται, απλά μετακίνησαν τις ουρές από τα υποκαταστήματα στο internet», αναφέρει για το θέμα εργαζόμενος στο ΙΚΑ, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως η υποστελέχωση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ιδρύματος.

Σήμερα χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχουν καταθέσει αιτήσεις για χορήγηση σύνταξης αναμένουν έως και τρία χρόνια μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης (ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης). Η κατάσταση στα περισσότερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ., ειδικά στην Αθήνα, είναι τραγική, καθώς η έλλειψη υπαλλήλων και κυρίως τα δομικά προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση.

Αν και το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να δώσει λύση μέσω της «προσωρινής σύνταξης» στο πρόβλημα της ταλαιπωρίας των υποψήφιων συνταξιούχων, ωστόσο ατέλειες στο σύστημα δεν επιτρέπουν την ομαλή εφαρμογή του. Ενδεικτικά αποκλείονται από την δυνατότητα έκδοσης προσωρινής σύνταξης οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης απαραιτήτως με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης από αλλοδαπό φορέα, αλλά και εκείνοι που λαμβάνουν ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *