Ισχυρές ενδείξεις για πραξικόπημα στη Β. Κορέα τις τελευταίες ώρες

Απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας έχει επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για την σταθερότητα του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ – Ουν.

Παράλληλα τις τελευταίες ώρες έχουν «φουντώσει» οι φήμες πως ο Κιμ Γιονγκ Ούν έχει παραχωρήσει προσωρινά την εξουσία της Βόρειας Κορέας στην αδερφή του μέχρι να αναρρώσει από την εγχείρηση στους αστραγάλους του. Υπάρχει όμως και μια πληροφορία, ότι το πραξικόπημα που φοβόταν, έγινε.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «New Focus International» που θεωρείται αξιόπιστο, από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει επιβληθεί  ένα ιδιότυπο «Lockdown».

«Αυτή η ενέργεια υποδηλώνει είτε ότι σημειώθηκε μια απόπειρα πραξικοπήματος, είτε ότι οι αρχές έχουν ανακαλύψει κάποιου είδους συνωμοσία κατά του ηγέτη του καθεστώτος» λέει στην εφημερίδα Telegraph ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο και ειδικός στη Βόρεια Κορέα, Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα.

«Εάν πρόκειται για πραξικόπημα από τον στρατό, τότε η κατάσταση στην Πιονγκ Γιανγκ θα είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ έχουν πέσει στην αντίληψή μου αναφορές ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει μεταφερθεί έξω από την πόλη» συμπληρώνει.

Άλλος λόγος ο οποίος, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να επιφέρει τέτοια μέτρα, είναι η προσπάθεια να κλείσουν οι δρόμοι διαφυγής για άτομα που αντιτίθεται στο καθεστώς και επιχειρούν να αυτομολήσουν.

Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ δύο ημέρες μετά την συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας, από την οποία απουσίασε ο κ. Κιμ.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας είχε εκδώσει ανακοίνωση μετά από όργιο φημών για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της χώρας, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος έχει τραυματίσει τους δύο του αστραγάλους κατά τη διάρκεια μίας από τις περιοδείες που πραγματοποιεί συχνά σε εργοστάσια και στρατιωτικές μονάδες.

Συνάντηση εξόριστων στην Ολλανδία
Πριν από μερικές μέρες, ομάδα κορυφαίων εξόριστων Βορειοκορεατών συναντήθηκε στην Ολλανδία για να συζητήσουν την κατάσταση του καθεστώτος που κάποτε υπηρέτησαν.

Ανάμεσά τους κορυφαίοι διπλωμάτες, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ασφαλείας, ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός και κυρίως ο Γιανγκ Γιν-σουνγκ, ένας άνθρωπος που κάποτε ήταν «κλειδί» στην… μηχανή προπαγάνδας που είχε στήσει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του σημερινού ηγέτη της χώρας.

Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν πως ο Γιανγκ Γιν-σουνγκ εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα εν μέσω ενός ιδιότυπου εμφυλίου για το ποιος θα έχει στα χέρια του την εξουσία. Σύμφωνα με τον Γιανγκ, μέλη του κυβερνητικής Οργάνωσης και Χειραγώγησης, που κάποτε έδιναν αναφορά μόνο από τον Κιν Γιονγκ Ιλ, έχουν πάψει να δέχονται εντολές από τον γιό του!

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη «ομάδα» ανθρώπων έχει πια αναλάβει τον έλεγχο της χώρας και διατηρεί τον 31χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν στη θέση του μόνο και μόνο γιατί δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια… μαριονέτα! Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραξικόπημα έγινε το 2013 και συνέπεσε με την εκτέλεση του Γιανγκ σονγκ Ταέκ, θείου του Ουν.

Σύμφωνα με τον Γιανγκ Γιν-σουνγκ, η εκτέλεση του Ταέκ ήταν που προκάλεσε τα πάντα. Μπορεί ο θείος του νεαρού ηγέτη να ήταν πάντα αντίθετος με τη δράση της Ομάδας Χειραγώγησης, αλλά θεωρούνταν πρόσωπο που δεν μπορούσε να το αγγίζει κανείς γιατί έστω και εξ αγχιστείας με την οικογένεια των Κιμ.

«Απλά δεν μπορείς να αγγίξεις την οικογένεια Κιμ δημόσια», λέει Γιανγκ Γιν-σουνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος περιέγραψε έναν ιδιότυπο εμφύλιο πόλεμο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Κορέα: από τη μια οι φατρίες που θέλουν να διατηρήσουν τον απόλυτο έλεγχο στην οικονομία και από την άλλη κάποιοι που επιδιώκουν να πλουτίσουν μέσω των εξαγωγών και της ελαφρώς πιο ανοικτής αγοράς.

Οι αποκαλύψεις έρχονται ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εξαφανιστεί από… προσώπου γης εδώ και έναν μήνα. Όπως έγινε γνωστό, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στους αστραγάλους και για την ώρα αναρρώνει.
Υπάρχουν άλλωστε και κάποιοι που θεωρούν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αλλά όσο είναι στο… κρεββάτι του πόνου, τα ηνία της χώρας έχει αναλάβει η μικρότερη αδερφή του, Κιμ Γιο-γιονγκ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *