Τελευταία Νέα

Τα όνειρα σας προειδοποιούν για την υγεία σας

Βλέπεις εφιάλτες; Ονειρεύεσαι περισσότερο από το συνηθισμένο; Τα όνειρά σου μοιάζουν με ταινία δράσης ή φέρνουν περισσότερο σε επιστημονική φαντασία;

Τα όνειρα παρέχουν ζωτικής σημασίας…

στοιχεία για την υγεία μας και μπορούν να ερμηνευτούν σαν σημάδια για την εμφάνιση ασθενειών. Μάθε τι μπορεί να δείχνουν τα δικά σου όνειρά για την υγεία.

Εφιάλτες

Πιθανές αιτίες: Βήτα-αναστολείς, καρδιακές παθήσεις, ημικρανία ή υπνική παράλυση

Χάπια με β-αναστολείς, όπως αυτά της πίεσης μπορούν να επενεργήσουν τον ύπνο μας σε μεγάλο βαθμό. Εκτός από τη διέυρυνση των αιμοφόρων αγγείων, τα χάπια μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την ισορροπία ορισμένων χημικών ενώσεων του εγκεφάλου, προκαλώντας εφιάλτες.

Εκτός αυτού, τα άσχημα όνειρα, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευθείσα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medicine, μπορεί να συσχετιστεί και με καρδιακές παθήσεις. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, εξετάζοντας δείγμα 6.000 ατόμων, όσοι παρουσιάζουν καρδιακή αρρυθμία, έχουν τρεις φορές αυξημένες πιθανότητες να δουν εφιάλτη στον ύπνο τους ενώ στην περίπτωση όσων βιώνουν πόνο και σφίξιμο στο στήθος, οι πιθανότητες είναι ακόμη πιο αυξημένες. Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι καρδιοπαθείς είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Ένας εφιάλτης θα μπορούσε επίσης να είναι προειδοποίηση για μια επικείμενη ημικρανία. Ο βασανιστικός αυτός πονοκέφαλος μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ακόμη και το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Περισσότερα όνειρα από το συνηθισμένο

Πιθανές αιτίες: Ζεσταίνεσαι ή κρυώνεις, ορμόνες, χρόνιος πόνος ή διακοπή λήψης αντικαταθλιπτικών

Αν η θερμοκρασία του δωματίου δεν είναι ιδανική (οι ειδικοί συστήνουν θερμοκρασία δωματίου κοντά στους 18 βαθμούς κελσίου), αν δηλαδή ζεσταίνεσαι ή κρυώνεις, η δυσφορία που νιώθεις μπορεί να οδηγήσει σε διακεκομμένο ύπνο. Κάθε φορά που ξυπνάς λόγω ζέστης ή κρύου εν μέσω ύπνου, θυμάσαι τα όνειρά σου κι έτσι εξηγείται η μεγαλύτερη ποσότητα ονείρων.

Για τον ίδιο λόγο, οι διακυμάνσεις των ορμονών στις γυναίκες μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην αίσθηση των πολλών ονείρων. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν περισσότερα όνειρα κατά τις ημέρες που έχουν περίοδο. Κατά το διάστημα αυτό δεν νιώθουμε άνετα και δεν κοιμόμαστε σωστά εξαιτίας του φουσκώματος, του πόνου και των κραμπών, οπότε μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους.

Άλλες αιτίες είναι η αϋπνία και ο πόνος, που επίσης προκαλούν διακεκομμένο και μη ξεκούραστο ύπνο. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, εκτός από το συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να συμβει και κάτι άλλο. Όπως λένε οι ειδικοί μετά από συνεχείς ημέρες ανεπαρκή ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες), ο οργανισμός προσπαθεί να αναπληρώσει με αποτέλεσμα πολλά και ζωντανά όνειρα, με την πρώτη ευκαιρία.

Τέλος, αύξηση στην ποσότητα των ονείρων μπορεί να συμβεί μετά τη διακοπή λήψης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Πολλά από τα εν λόγω φάρμακα μειώνουν δραστικά τα όνειρα σε κατάσταση REM, οπότε με τη διακοπή τους επανέρχεται ο οργανισμός στην πρότερη κατάσταση.

Όνειρα δράσης – Κάποιος σου επιτίθεται ή σε καταδιώκει

Πιθανές αιτίες: Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον

Εννοείται πως ένα αγχωτικό όνειρο, με κυνηγητό και καταδίωξη δεν πρέπει να σε ανησυχήσει, αφού μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αν, ωστόσο, ο ύπνος είναι καθημερινά μια ταινία δράσης κι αν συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι κάποιας νευρολογικής διαταραχής, όπως για παράδειγμα το αλτσχάιμερ ή το πρκινσον.

Όνειρα που κόβονται στη μέση

Πιθανές αιτίες: Λιπαρό γεύμα , παχυσαρκία , άγχος ή κατάθλιψη.

Η μεγάλη ποσότητα φαγητού ή τα λιπαρά «κάθονται» στο στομάχι, προκαλώντας καούρες και δυσπεψία. Αν λοιπόν έχεις φάει λίγο πριν κοιμηθείς, η διαδικασία της πέψης θα γίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν λοιπόν έφαγες βαριά είναι πολύ πιο πιθανό να ξυπνήσεις μόλις μερικές ώρες μετά, με αίσθηση δίψας ή κάψας και φυσικά εν μέσω ονείρου.

Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αν είσαι υπέρβαρη ή έχεις έντονο άγχος.

Παράξενα όνειρα

Πιθανές αιτίες: Αλκοόλ , μόλυνση , χάπια κατά της ελονοσίας ή εμμηνόπαυση .

Αν πριν πέσεις στο κρεβάτι ήπιες όλο το βόσπορο μην απορήσεις αν τα όνειρά σου θυμίζουν κάτι από ταινία φαντασίας. Το αλκοόλ κυκλοφορεί στο αίμα και τον οργανισμό σου για ώρες μετά και μπορεί να προκαλέσει παράξενα όνειρα.

Μια μόλυνση μπορεί επίσης να είναι η αιτία. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βάζει τα δυνατά του για την καταπολέμηση του «εισβολέα». Σε αυτή την κατάσταση ένας βαθύς ύπνος, που ονομάζεται ύπνος βραδέων κυμάτων και κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να βιώσεις τα πιο παράξενα όνειρα, δίνει το χρόνο στο σώμα να ανανεωθεί και βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια στη μόλυνση.

Έντονα όνειρα ή όνειρα επιστημονικής φαντασίας μπορούν να προκαλέσουν και πολλά φάρμακα, μεταξύ των οποίων και τα αντιβιοτικά ή τα χάπια κατά της ελονοσίας. Τα τελευταία διαταράσσουν τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, χημική ουσία του εγκεφάλου που διαδραματίζει καίριο ρόλο στον έλεγχο των ονείρων.

Τέλος, πολλές γυναίκες βλέπουν έντονα και περίεργα όνειρα γύρω από την εμμηνόπαυση, κάτι που οφείλεται σε διακυμάνσεις των επιπέδων ορμονών.

Σεξουαλικά όνειρα

Πιθανές αιτίες: Δημιουργικότητα

Τα όνειρα σεξουαλικού χαρακτήρα αν και είναι κοινά σε όλες τις ηλικίες, είναι συχνά στους ηλικιωμένους. Αυτό, ωστόσο, δεν έχει να κάνει τόσο με τη σεξουαλικότητα, ή την υγεία όσο με την δημιουργικότητα. Μετά τη συνταξιοδότηση, οι άνθρωποι βρίσκουν νέα ενδιαφέροντα και ασχολίες κάτι που ενισχύει τη δημιουργικότητά τους κι ως εκ τούτου τα σεξουαλικά τους όνειρα.

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *