Κροατία: Μια Βελγίδα “μυεί” τους Κροάτες στα μυστικά της σοκολάτας…

Πλούσια γεύση, υπέροχο άρωμα, πειρασμός που … λιώνει στον ουρανίσκο. Ο λόγος για τη σοκολάτα, που για άλλους αποτελεί τρόπο ζωής και για άλλους την … “πυξίδα” αυτής. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στην περίπτωση της Βελγίδας Κριστίν-Σολτ-Τσόβιτς, που ξεκίνησε από τη χώρα της, με την πλούσια παράδοση στη σοκολάτα, και έφτασε έως την Κροατία, για να στήσει το δικό της εργαστήριο σοκολατοποιίας.

Η σοκολάτα παρασκευάζεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, του οποίου η λατινική ονομασία Theobroma cacao σημαίνει “τροφή των Θεών”. “Τροφή των Θεών”, αλλά και των ανθρώπων που αναζητούν στη…
 βελούδινη γεύση της μια μικρή φυγή από την πραγματικότητα και ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων.

Άλλοι λατρεύουν τη μαύρη και πικρή, άλλοι τη γεύση γάλακτος ή τις κομψές βελγικές πραλίνες, όλοι όμως έχουν μια σχέση σχεδόν ερωτική με τη σοκολάτα. Η διάσημη για την επιστολογραφία της Μαντάμ ντε Σεβινιέ γράφει στην κόρη της για το κακάο: «Σας γοητεύει για ένα διάστημα και μετά σας ανάβει ξαφνικά ένα πυρετό που σας οδηγεί στο θάνατο».

Ένα ταξίδι και το πάθος για τη σοκολάτα και τη δημιουργία οδήγησαν την Κριστίν Σόλτ-Τσόβιτς να στήσει τον προσωπικό της σοκολατένιο “παράδεισο” στη περιοχή Λίκα της Κροατίας.

Η Κριστίν διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μαγεύτηκε από την πράσινη ομορφιά της Λίκα και τις λίμνες Πλιτβίτσε της περιοχής, στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Κροατία, πριν από τέσσερα χρόνια, γι’ αυτό και αποφάσισε να αναζητήσει μια ζωή με λιγότερο άγχος, στον καθαρό αέρα και να εγκατασταθεί στο χωριό Ρακόβιτσα.

Η λατρεία της για τη σοκολάτα την ώθησε να αφήσει τη δημοσιογραφία και τη μετάφραση στο Βέλγιο και να σπουδάσει ζαχαροπλαστική στη Γαλλία, κάνοντας -λίγο αργότερα- επάγγελμα την παρασκευή απολαυστικών σοκολατένιων δημιουργιών, στην Κροατία.

Η Κριστίν συνδυάζει τη βελγική σοκολάτα με ντόπια υλικά, όπως αλεύρι, φρούτα, μέλι, κρασί και μπράντι για να δημιουργήσει πραλίνες και τρούφες, που “απογειώνουν” τον ουρανίσκο.

Η Βελγίδα ζαχαροπλάστης συνάντησε αρχικά την επιφύλαξη των κατοίκων, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατάφερε να κερδίσει τους ντόπιους με τις γευστικές δημιουργίες της.

Η Κριστίν οραματίζεται ένα μεγαλύτερο εργαστήριο σοκολατοποιΐας, που θα περιλαμβάνει και ένα “σχολείο σοκολάτας” για επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες, που ενδιαφέρονται να μυηθούν στην τέχνη παρασκευής σοκολατένιων γλυκισμάτων.

Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν να αναζητήσουν τα απολαυστικά σοκολατάκια της Κριστίν μέσω της ιστοσελίδας της (www.lika-chocolat.com), ενώ η ίδια εξηγεί ότι προσανατολίζεται στην είσοδο των προϊόντων της σε καταστήματα στο Ζάγκρεμπ, στο Σπλιτ και στο Ζαντάρ.

Σύντομη ιστορία της σοκολάτας

Το 600 μ.Χ. οι Μάγια μεταναστεύουν στη Χερσόνησο του Γιουκατάν (σημερινό Μεξικό) μεταφέροντας εκεί την καλλιέργεια κακάο. Το 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκιμάζει ρόφημα σοκολάτας στον κόλπο της Ονδούρας και παίρνει μαζί του λίγους κόκκους, ενώ το 1519 ο Φερδινάνδος Κορτέζ φτάνει στο Μεξικό, όπου οι Αζτέκοι τον υποδέχονται με τιμές, πιστεύοντας ότι είναι ο θεός που χάρισε στους ανθρώπους το κακάο. Ο Κορτέζ φτιάχνει τις πρώτες φυτείες κακάο. Το 1585, το πρώτο φορτίο κακάο ξεφορτώνεται στην Ισπανία.

Το 1753, ο Σουηδός βοτανολόγος Λιναίος, δίνει το επιστημονικό όνομα Theobroma cacao, η τροφή των θεών, στο κακαόδεντρο. Το 1848 στη Γαλλία ανοίγει το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολάτας και το 1861 πωλείται στην αγορά το πρώτο κουτί με σοκολατάκια, σε σχήμα καρδιάς, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Το 1904, το πρώτο βιομηχανικό στιγμιαίο ρόφημα σοκολάτας παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Αυτοί είναι ορισμένοι μόνο από τους ιστορικούς “σταθμούς” ενός προϊόντος, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές γλυκές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων ανά τους αιώνες.

Ολίνα Καρβουνιάρη

ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    ΤΟ ΚΑΚΑόΔΕΝΔΡΟΝ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ,
    ΚΑΙ
    ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΕΙΔΑ ΠΩς ΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ….

    ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΤΡΩΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ είμαστε
    "θεοί"????????????????????
    ΟΧΙ-ΘΕΙΚΗ ΒΡΩΣΗ->ΘΕΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    Α Π Λ Α….

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ θεοί.

    απλά η γεύση της σοκολάτας είναι "θεική"
    σε τρελλαίνει!

    μη μας κάνεις ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
    ΜΕΣΩ ΣΟΚΟΛΑΤΑς!
    ((((((ΑΑΛΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥ
    ΤΟ ΠΑΛΙ!!!))))

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *