Ο θρύλος λέει ότι είναι «υποκατάστατο», απαραίτητο «εφόδιο» για ατελείωτες ώρες διαβάσματος και πάσης φύσεως σκληρής πνευματικής εργασίας, «φάρμακο» στην υπογλυκαιμία, στη λαιμαργία ή σε περιόδους στεναχώριας και ο πιο κατάλληλος «επίλογος» σε ένα ωραίο γεύμα. …

Όταν την καταβροχθίζουμε, σπάνια αναλογιζόμαστε τη διαδικασία παραγωγής της. Όμως, εφεξής, κάθε μπουκιά ή γουλιά σοκολάτας δεν αποκλείεται τελικά να μας αφήνει μία… πικρή επίγευση, όχι λόγω της σύνθεσης, αλλά εξαιτίας της τσουχτερής τιμής της.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, η τιμή του βούτυρου κακάο έχει αυξηθεί κατά 70%, φθάνοντας σε υψηλό τετραετίας. Το κόστος παραγωγής για μία μέση μπάρα σοκολάτας γάλακτος έχει αυξηθεί, αντίστοιχα, κατά 25% μέσα σε έναν χρόνο. Κι αυτά συμβαίνουν τώρα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς το Twitter «ανέστησε» μια χρεοκοπημένη εταιρεία

Σύντομα, εκτιμά η εταιρεία αναλύσεων Euromonitor International, η τιμή ενός κιλού σοκολάτας στην αμερικανική αγορά θα «χτυπήσει» την τιμή-ρεκόρ των 12,25 δολαρίων, σχεδόν διπλάσια (45%) από τα επίπεδα του 2007. Όχι τυχαία, στις αγορές παραγώγων των ΗΠΑ οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατά 21% στο τρίτο τρίμηνο του 2013, καθώς επενδυτικά σχήματα ποντάρουν «γλυκά» στοιχήματα, με την προσμονή μίας ακόμη πιο «γλυκιάς» κερδοσκοπίας.

Οι προοπτικές είναι το δίχως άλλο με το μέρος τους. Η ζήτηση σε σοκολατοειδή έχει εκτιναχθεί σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 6% τον χρόνο! Στον «χορό» των… θερμίδων έχουν μπει για τα καλά πια οι αναδυόμενες οικονομίες. Ταυτόχρονα, στις ανεπτυγμένες χώρες καταγράφεται μία σταθερή μεταστροφή των καταναλωτών στη «σκούρα», πιο υγιεινή, αλλά ακριβότερη σοκολάτα.

Εν όψει και των Χριστουγέννων, μάλιστα, στις ΗΠΑ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια. Στην δυτική Ευρώπη, εν τω μεταξύ, η τάση αυτή καταγράφεται ούτως ή άλλως σταθερά, εδώ και τέσσερα συνεχή χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: H πολυτέλεια στα «στενά» της κρίσης

Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Γι’ αυτό ευθύνονται εν μέρει και οι κλιματολογικές συνθήκες. Για φέτος, προβλέπεται μακρά ξηρασία στην Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακαόδεντρων.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, στην Ακτή του Ελεφαντοστού -Νο1 παραγωγό κακάο- οι καλλιέργειες καταστρέφονται με ενδημικούς ρυθμούς από έναν ιό, που «γονατίζει» τις εξαγωγές της.

Με αυτά και με άλλα, τα περιθώρια ελιγμών για τους παρασκευαστές σοκολατοειδών στενεύουν. Μοιραία, εκτιμούν αναλυτές, η εκτίναξη της τιμής του κακάο θα φτάσει κάποια στιγμή και στην δική μας τσέπη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αύξηση των τιμών λιανικής, που θα τρόμαζαν τον μέσο καταναλωτή.

Πολύ απλά -εξηγεί ο Λορέν Πάιπιτον, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο-
«αυτό που συνήθως κάνουν οι βιομηχανίες είναι να μειώνουν την περιεκτικότητα σε σοκολάτα ή να μικραίνουν το μέγεθος των προϊόντων». Σε κάθε περίπτωση, μία τύπου… στέρηση βρίσκεται εν όψει.

Πηγή: Fortune

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *