Τροπολογία “μπλοκάρει” την φυγή των επιχειρήσεων

Να εμποδίσει τη φυγή ελληνικών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών…

στο εξωτερικό επιχειρεί η κυβέρνηση, με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα της Βιοχάλκο που ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και περιλαμβάνεται στο σε άσχετο νομοσχέδιο, δηλαδή στο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι για να αποχωρήσει μια εταιρεία από το Χρηματιστήριο θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων της εταιρείας.

«Η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών», αναφέρει η τροπολογία σύμφωνα με το euro2day.gr.

Έτσι, περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση η κατάργηση εδαφίου του Ν. 3371 σύμφωνα με το οποίο «Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται εάν, συνεπεία των εταιρικών μετασχηματισμών, οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σύμφωνα με τους όρους των ανωτέρω μετασχηματισμών».

Σήμερα, ο Ν. 3371 ορίζει πως η πλειοψηφία 95% είναι απαραίτητη και για τη λήψη απόφασης εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευσης, διάσπασης ή μετατροπής), η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των μετοχών της εκδότριας εταιρείας από το χρηματιστήριο. Προβλέπει ωστόσο την παραπάνω εξαίρεση: Εάν οι μέτοχοι της διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές, πράγμα που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Βιοχάλκο θα συνέβαινε δεδομένου ότι η Viohalco SA θα εισάγετο άμεσα στο Euronext.

H προωθούμενη τροπολογία, όπως αναφέρει το euro2day.gr, αφαιρεί αυτή ακριβώς την εξαίρεση, υποχρεώνοντας κατά συνέπεια τη Βιοχάλκο να λάβει σχετική απόφαση στην επικείμενη γενική της συνέλευση συγκεντρώνοντας πλειοψηφία 95%.

enikos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *