Σαμαράς: Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται

Στην γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στέλνοντας μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο της Herald Tribune για την ενέργεια ο κ. Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ιδιαίτερη σημαία που έχει για μία χώρα η ασφάλεια σε προμήθειες , η…
διαφοροποίηση των πηγών αλλά και η ασφαλής μεταφορά των ενεργειακών πόρων.

“Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αναβάθμισή της συνιστά και την αναβάθμιση της Ευρώπης.

Θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στους εταίρους μας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο” και επισήμανε ότι ” τώρα που φημολογείται έντονα πως υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκριπίδας, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα μας έχει ήδη έναν υψηλό ρόλο στη διακίνηση και πως πρέπει αυτό να γίνει πράξη, εξέφρασε δε  την αισιοδοξία του πως θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας.

Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ” η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί σε αυτό το πρόβλημα”  καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα. Το ζητούμενο πάντως για τον Πρωθυπουργό είναι ο σχεδιασμός και οι συμμαχίες.

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία  ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν επισημαίνοντας σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει δημόσια τη βούλησή τους για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

“Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο” ανέφερε και υπενθύμισε ότι  τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα προχώρησαν σε ρηματικές διακοινώσεις προς τον ΟΗΕ.

“Υπάρχει όμως μια διαφορά, εμείς επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η Τουρκία το επικαλείται ενώ δεν το έχει υπογράψει” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *