Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας ‘Ανω Δερόπολης Β. Ηπείρου ”Οι Σελλοί”,

Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας ‘Ανω Δερόπολης Β. Ηπείρου ”Οι Σελλοί”, προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών, για την υφαρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών από…

Αλβανούς πολίτες με την ανοχή και ίσως συμπαιγνία με το Αλβανικό κράτος.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς
Υφυπουργό Εξωτερικών
Κύριο Γεροντόπουλο

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως εκπροσωπούσα εκατοντάδες χιλιάδες Ηπειρώτες , αλλά και ως έχουσα εις την δύναμή της και βορειοηπειρωτικά σωματεία, τελευταία δέχεται πλειάδα παραπόνων από φορείς και απλούς κατοίκους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Τα παράπονα αυτά εδράζονται επί της μεθοδευμένης εκστρατείας Αλβανών, που τελευταία έχει πάρει την μορφή της χιονοστιβάδας σε πολλά χωριά των μειονοτικών ζωνών, για την υφαρπαγή των περιουσιών τους.

Οι Αλβανοί με τρόπο βίαιο, προδήλως παράνομο και προκλητικό και κατά πάσα περίπτωση, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, εμφανίζονται ως δήθεν απόγονοι τσιφλικάδων, στερούμενοι παντός τίτλου ιδιοκτησίας και προβαίνουν σε προπηλακισμούς και εκδίωξη κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από τα σπίτια τους και τα κτήματά τους και πάντα ταύτα σε προφανή συμπαιγνία με Αλβανικούς παράγοντες.

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι από έρευνα που έγινε στο αρχείο του Αλβανικού κράτους μέσω δικηγόρου, ουδέν στοιχείο προέκυψε ότι οι καταπατητές ή τυχόν δικαιοπάροχοί τους, είχαν ιδιοκτησία στα μειονοτικά χωριά, όπως ενδεικτικά στο Ραντάτι της Κάτω Δερόπολης, Βοδίνο και Βόδριστα Άνω Δερόπολης Αργυροκάστρου.

Ουδέποτε και από κανέναν μέχρι σήμερα αμφισβητήθηκε η νομή, η κυριότητα και η κατοχή επί των περιουσιών των μειονοτικών χωριών.

Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν τους κατοίκους των μειονοτικών χωριών ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπισθούν με κάθε μέσο τη δική τους γη και τα δικά τους σπίτια, στα οποία οι ίδιοι και οι πρόγονοί ως αυτόχθονες κατοικούσαν προ αμνημονεύτων χρόνων.

Προς αποφυγή εκτρόπων ζητούμε κύριε Υπουργέ την δική σας παρέμβαση, η οποία συνίσταται στο να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και ει δυνατόν σε όλες εκείνες τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των περιουσιών των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Δεδομένου μάλιστα ότι η προστασία αυτή προβλέπεται τόσο από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Κέρκυρας του 1914, όσο και από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Αλβανία στους Διεθνείς Οργανισμούς, μέσα από το ίδιο της το Σύνταγμα καθώς και τη σύμβαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ευελπιστώντας στην ικανοποίηση του αιτήματός μας εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε και διατελούμε .

Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε φωτοτυπικό αντίγραφο υπομνήματος του προέδρου του Συλλόγου Ραντατίου.

Με εκτίμηση

Γιώργος Δ. Οικονόμου Ηλέκτρα Κίκη

Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαρχίας Άνω Δερόπολης ”Οι Σελλοί”
Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *