Αν οι ιεράρχες σκοτίζονται για την κρίση και τον λαό, γιατί δεν κάνουν κάτι με την εκκλησιαστική περιουσία, που, ενώ είναι αμύθητη, σκοπίμως διαρρέουν ότι δεν είναι και κάτι σπουδαίο!

Η Εκκλησία στα… οδοφράγματα

Συγκινητική υπήρξε η ευαισθητοποίηση των εκκλησιαστικών ποιμένων να τοποθετηθούν επί της οικονομικής – κοινωνικής κρίσεως που μαστίζει τον τόπο με ένα μανιφέστο που είχε δυο πρόσωπα – καθώς κι ο Ιανός:

Το ένα επαναστατικό, σαν να ήθελε να ειρωνευτεί το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς, και το άλλο σκοτεινό, εκεί όπου ο θείος λόγος βάζει τη δική του τάξη στον κόσμο.

Μα, αν οι ιεράρχες σκοτίζονται για την κρίση και τον λαό, γιατί δεν κάνουν κάτι με την εκκλησιαστική περιουσία,…

που, ενώ είναι αμύθητη, σκοπίμως διαρρέουν ότι δεν είναι και κάτι σπουδαίο!

Ο βυζαντινισμός δεν έχει ξεσκονιστεί από τα πολύτιμα άμφια των ιεραρχών, που συνεχίζουν να πολιτεύονται με αποκλειστικό γνώμονα το ίδιον συμφέρον.

Όσον αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος, έχουμε άπειρα παραδείγματα τόσο από πράξεις όσο και από πρόσωπα των οποίων η παρουσία και ο λόγος εγκαλούν τις πλέον φρικιαστικές μνήμες σκοταδισμού, καθυστέρησης και απύθμενου μίσους απέναντι σε κάθε οικονομική – κοινωνική – πολιτιστική πρόοδο.

Το έχουμε ξαναπεί θα προσέφερε μεγάλο έργο στην πατρίδα αν η σεπτή Εκκλησία περιοριζόταν στο κατ’ εξοχήν πνευματικό της έργο.

Εξ άλλου τα του κόσμου αυτού είναι τόσο μάταια!…

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ
Το Ποντικι 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *