Τι θα κρατικοποιήσει ο κ. Τσίπρας;

Αν και οψέποτε έρθει στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει σε όλους τους τόνους πως θα φορολογήσει σκληρά τον μεγάλο πλούτο και θα κρατικοποιήσει την βαριά βιομηχανία. Μονάχα που ο μεγάλος πλούτος την «έχει κάνει» ήδη προς Κέημαν και Μπαρμπέιντος μεριά, ενώ και…..
από βαριά βιομηχανία κάτι υπολείμματα έχουν μείνει και αυτά ετοιμάζονται ήδη να «την κάνουν». Δεδομένου πως ο ελληνικός εφοπλισμός έχει ήδη την έδρα του πολύυυυυ μακριά (Λονδίνο, ΝΥ, κλπ) φοβάμαι πως ο κ. Αλέξης θα μείνει «μπουκάλα» τόσο από μεγάλο πλούτο, όσο και από βαριά βιομηχανία αν και οψέποτε καταλάβει το … χειμερινό Μαξίμου.

Για να σοβαρευτούμε τώρα, η είδηση της φυγής της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» είναι από μόνη της ένας οικονομικός κόλαφος για την κυβέρνηση αλλά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνολικά. Οι ιδιοκτήτες των ενεργοβόρων βιομηχανιών είχαν προειδοποιήσει εν χορώ την κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού που τους προκαλούσε η κατά 30% περίπου ακριβότερη αγορά της ενέργειας από τους αντιπάλους τους στην Ευρώπη κυρίως. Δεδομένου πως η ενέργεια αποτελούσε ποσοστό 30-55% του συνολικού τους κόστους, αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετώπιζαν στο εξωτερικό. Εκτός αυτού, η καχεξία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εμπόδιζε την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το εσωτερικό, ενώ η γενικότερη αρνητική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, έβαζε εμπόδια στην χρηματοδότησή τους από το εξωτερικό.

Τον χορό λοιπόν έσυρε πρώτη η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», μια εταιρεία εμβληματική στον κλάδο της παγκοσμίως και ατμομηχανή της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας, με εξαγωγές μονάχα που πλησιάζουν το 10% των συνολικών εξαγωγών της χώρας! Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του είδους, οι πιο μεγάλες και οι πιο βιώσιμες, ενώ οι μικρότερες και οικονομικώς πιο αδύνατες ίσως αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο! Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για το τελευταίο μέρος της πορείας αποβιομηχάνισης της χώρας, που ξεκίνησε με τον ΚΚ τον «μεγάλο» (Ωνάσης, Νιάρχος, Ανδρεάδης, ΕΤΒΑ, κλπ), συνεχίστηκε επί Ανδρέα με την αθρόα «κοινωνικοποίηση» δεκάδων μεγάλων βιομηχανιών που οδηγήθηκαν τελικά στο λουκέτο αφού τις πλήρωσε ο ελληνικός λαό χρυσάφι μέσω του περίφημου ΟΑΕ (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων για όσους δεν θυμούνται ή δεν είχαν γεννηθεί τότε) και ολοκληρώθηκε (;) με την μεγάλη φυγή των επιχειρήσεων επί ΚΚ του «μικρού» (TOTAL, SHELL, BP, ΧΗΜΙΚΑ).

Και τώρα, φεύγουν από την χώρα (ΦΑΓΕ, 3Ε, ΒΙΟΧΑΛΚΟ) ή πνέουν τα λοίσθια (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΛΑΡΚΟ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ) και οι τελευταίες μεγάλες βιομηχανίες που μας είχαν απομείνει. Δεν έχουν φυσικά όλες οι βιομηχανίες τα ίδια προβλήματα αλλά κοινό τους πρόβλημα είναι η ελλιπής χρηματοδότηση και η πολύ ψηλή φορολογία. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας προτείνει αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων (!) και κρατικοποίηση των τραπεζών με πιθανό αναγκαστικό δανεισμό από τους καταθέτες (!). Είναι φανερό πως με μια τέτοια πολιτική, δεν πρόκειται να μείνει ούτε μια βιομηχανία και ούτε ένας πλούσιος στην χώρα! Και τότε, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας; Θα κρατικοποιήσει την ΕΒΓΑ της γειτονιάς και θα φορολογήσει βαριά τον μανάβη της πλατείας;

Από την άλλη βέβαια, παρατηρούμε το οξύμωρο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσκαλεί ξένους επενδυτές να έρθουν να τοποθετηθούν στην χώρα, ήδη υπάρχοντες από δεκαετίες επιχειρηματίες και όμιλοι να παίρνουν το καπελάκι τους και να φεύγουν για άλλες προσφορότερες χώρες. Γιατί να έρθουν λοιπόν νέοι ξένοι επενδυτές αγαπητοί φωστήρες της κυβέρνησης, όταν απομακρύνονται δρομαίοι οι ήδη υπάρχοντες μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας τους; Υπάρχει κανείς επιχειρηματίας που του αρέσει να χάνει λεφτά σε καταδικασμένες επενδύσεις πιστεύετε; Μήπως είναι καιρός να ξαναδούμε το επενδυτικό κλίμα στην χώρα από μιαν άλλη οπτική, εντελώς διάφορη από αυτή του κ. Τσίπρα και όλων των μέχρι τώρα κρατικίστικων κατά βάθος οικονομικών πολιτικών που έχουν ασκηθεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά την Μεταπολίτευση;

Akenaton

http://www.antinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *