Επαφές για το φυσικό αέριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «επιδεικνύουν άμεσο ενδιαφέρον» για να προχωρήσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για ασφαλή… αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στις συναντήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους τούς ενημέρωσε και για το Μνημόνιο Κατανόησης ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε επίσης ότι κατά τις επαφές του διατύπωσε την άποψη ότι «οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν διασυνδέονται με το κυπριακό, ούτε μπορεί η Κύπρος να παραμείνει όμηρος του προβλήματος».

Ο Κύπριος υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Δρα Έρνεστ Μόνιζ, με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέλη του Κογκρέσου, στελέχη ελληνοαμερικανικών και ισραηλινών οργανώσεων.

Τόσο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, όσο και στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του στις ΗΠΑ σε θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ συζητήθηκαν επίσης και άλλα ζητήματα που αφορούν τις άλλες αρμοδιότητές του ως υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και τις απειλές της Τουρκίας, ανέφερε ότι αναμένεται τον προσεχή μήνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος, αλλά το Κυπριακό δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο. Προσθέτοντας ότι η πολιτική και οι πρακτικές της Τουρκίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας, γιατί δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

enikos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *