Το νοσοκομείο του Ρίου αγόρασε πανάκριβο μηχάνημα που δεν μπορεί να συντηρήσει

Όργανο ρομποτικής χειρουργικής άνω του 1.800.000 ευρώ αγόρασε το νοσοκομείο αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα βρει και άλλα 500.000 ευρώ για τη συντήρηση του
Ανθή Κουτσουμπού….

news247 Οκτώβριος 26 2012 10:29

Την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο απλές ανάγκες τους λόγω της οικονομικής δυστοκίας, αυτό του Ρίου αγόρασε πανάκριβο μηχάνημα, το οποίο μόνο με…θαύμα, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα συντηρήσει λόγω υψηλού κόστους.

Όπως αποκάλυψε, με επιστολή του, ο γιατρός και σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Λύχρος, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών προμηθεύτηκε όργανο ρομποτικής χειρουργικής αντί 1.840.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το ίδιο μηχάνημα έχει και το Λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών αλλά είναι πλέον σε αχρηστία, αφού τα έξοδα συντήρησης του ανέρχονται στα 500.000 ευρώ ετησίως και το υπουργείο Υγείας, εν μέσω κρίσης, δεν υπογράφει το σχετικό κονδύλι.

Αναλυτικά η επιστολή

“Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. Υ4β/Γ.Π. 406/Φ 8γ2-123 του Υπ. Υγ. και Κοιν. Αλληλ., Διεύθυνση Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας, τμήμα β΄ (συν1), ξεκίνησε η διαδικασία προμήθειας, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Π.Γ.Ν.Π.), οργάνου ρομποτικής χειρουργικής, συνολικής δαπάνης μεγαλύτερης των 1.840.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Παράλληλα, σύμφωνα με το από28/02/2010 δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (συν2), το αντίστοιχο όργανο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών έχει τεθεί σε αχρηστία, εξ αιτίας του υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας του, το οποίο ανέρχεται σε περισσότερα από 500.000 ευρώ ετησίως. Κονδύλι το οποίο δεν υπογράφεται από το Υπ. Υγ. και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

Είναι εύλογες λοιπόν οι ανησυχίες ότι, παρά το ιστορικό του Λαϊκού Νοσοκομείου, οδεύουμε σε ένα νέο οικονομικό φιάσκο, αμφίβολης και αμφισβητήσιμης κλινικής χρησιμότητας, την ίδια ώρα που αναβάλλονται και καθυστερούν απλές εξετάσεις ρουτίνας, ιδιαίτερα χαμηλού κόστους αλλά μεγίστης κλινικής χρησιμότητας, σαν συνέπεια της οικονομικής ένδειας και δυσπραγίας που έχει περιέλθει το σύστημα υγείας και συγκεκριμένα το Π.Γ.Ν.Π.

Τίθενται τα ερωτήματα:

Σε ποια στοιχεία στηρίζεται η προτεραιότητα μιας τέτοιας προμήθειας σε βάρος άλλων περισσότερο άμεσων και επειγόντων αναγκών στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών;

Σε ποια στοιχεία στηρίζεται η αισιοδοξία των επιστημονικών, οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Π.Γ.Ν.Π. ότι δεν θα έχουν την τύχει του Λαϊκού Νοσοκομείου;

Έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια συντήρησης και χρήσης της λειτουργίας του οργάνου από το Υπουργείο Υγείας;

Οι απαντήσεις προς τον δοκιμαζόμενο Πατραϊκό Λαό είναι απαραίτητες. Δεν είναι επιτρεπτή η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, όταν οι μνημονιακές πολιτικές έχουν καταδικάσει τον Ελληνικό Λαό σε εσχάτη οικονομική δυσπραγία και μεγάλη υποβάθμιση της υγειονομικής του περίθαλψης”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *